Simán lebrezsnyevezi Balog Zoltán emberminisztert az akadémikus, aztán levezeti, hogy rombolja szét visszavonhatatlanul a kormány a magyar tudományos életet a CEU miatt

„Talán ismeri azt a régi viccet – április 4-én épp aktuális –, hogy a Szovjetunióban munkaerőhiány van, ezért Brezsnyev elhatározza, kinyitja a határokat. Eltelik néhány nap, hívatja a külügyminiszterét: »Gromiko elvtárs, baj van! Nem befelé, hanem kifelé özönlenek az emberek! Ha ez így megy tovább, ketten maradunk. Mire Gromiko: Persze, te meg az a hülye Koszigin!« Nos, ha Önök így folytatják, a magyar felsőoktatásban ketten maradnak: Ön meg a Palkovics. Aki ér valamit a tudományban és még fiatal, az menekülni fog innen.”

Így kezdi a Facebookra írt nyílt levelét Pósfai Mihály, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

„Milyen eséllyel fogunk mi, magyar kutatók, ezután a nemzetközi kutatási pályázatokon indulni? Ha bármikor, bármilyen indokkal be lehet zárni egy kiváló egyetemet ebben az országban, akkor a bírálók kétszer is meggondolják, érdemes-e az itteni kutatásra pénzt áldozni.”

Pósfai szerint egyébként a magyar Nobel-díjak számának akár még használhat is a CEU tönkretétele.

„Önök mindig büszkén emlegetik a magyarok tehetségét, a sok Nobel-díjast. Úgy látom, megvan a mesterterv, hogyan nyerjünk újabb díjakat: a legszebb hagyományainkat folytatva el kell üldözni a kiváló kutatókat, külföldön biztosan többre jutnak, mint itthon.”

Pósfai egyébként pont tavaly kapott Széchenyi-díjat, ez a kép a parlamenti átadáson készült:

Pósfai Mihály Széchenyi-djíat vesz át 2016 március 15-én a Parlamentben Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől - Forrás: kormany.hu