A csecsen elnök szóvivője szerint teljes hazugság, hogy kínozzák a melegeket a börtönökben, mert Csecsenföldön nincsenek is homoszexuálisok

külföld
2017 április 06., 21:30
comments 89

Ramzan Kadirov szóvivője ezzel söpörte le a vádakat, miszerint Csecsenföldön több mint 100 férfit vettek őrizetbe „a hagyományostól eltérő nemi irányultsága miatt”, és közülük legalább hárman meghaltak.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap a múlt hét végén csecsen belügyi és kormányzati forrásokra, illetve a helyi LMBT-közösségre hivatkozva azt írta, ennél több halálos áldozat is lehet. A lap azt írta, néhány őrizetbe vett embert szabadon bocsátottak, akik aztán elköltöztek a túlnyomórészt muszlimok lakta, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaságból. Az áldozatok azt mondták, botokkal ütötték és üvegekre ültették őket, illetve áramot vezettek a kezükbe.

A Novaja Gazeta úgy tudja, hogy a letartóztatottak között többen a csecsen mufti hivatalában dolgoztak, és a helyi vezető, Ramzan Kadirov ismeretségi köréhez tartoznak, illetve van közöttük két televíziós műsorvezető is. A lap szerint az érintettek nem vállalták nyíltan nemi irányultságukat, mert az „a Kaukázusban egyenértékű a halálos ítélettel”.

Ramzan Kadirov (középen) Groznijban a Csecsen Nők Napja alkalmából tartott rendezvényen (Fotó: Szaíd Carnajev / Szputnyik)
photo_camera Ramzan Kadirov (középen) Groznijban a Csecsen Nők Napja alkalmából tartott rendezvényen (Fotó: Szaíd Carnajev / Szputnyik)

A GayRussia.ru projekthez tartozó LMBT-aktivisták március elején négy észak-kaukázusi városban kértek engedélyt melegfelvonulás megrendezésére, de nem kaptak. A lap szerint az őrizetbe vételek a kezdeményezés után kezdődtek el.

Kadirov szóvivője a híreket „abszolút hazugságnak és dezinformációnak” nevezte, mondván, nincsenek is melegek a muszlim országban. Az Interfaxnak úgy fogalmazott:

„Nem tartóztathatsz le és üldözhetsz olyat, aki nem is létezik a köztársaságban. Ha lennének ilyen emberek Csecsenföldön, a bűnüldöző szerveknek semmi dolguk sem lenne velük, mert a rokonaik elküldenék őket oda, ahonnan nincs visszatérés.”

(Independent, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.