Juncker: A magyar konzultációs kérdőív többet mond a szerzőjéről, mint az EU állapotáról

„Ilyenformán rosszat mondani Brüsszelről többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az EU állapotáról" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar nemzeti konzultációs kérdőívre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.  

Juncker azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök minden magyar háztartásba eljuttatott, „irányított" kérdőívében nem az Európai Unióból való kilépésről tesz fel kérdést, hanem arról, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Hozzátette, hogy mielőtt véleményt nyilvánít a témában, szeretné jobban megismerni a magyar kormányfő szándékait. 

A Közép-európai Egyetem (CEU) működését érintő törvényre vonatkozó kérdésre a bizottság elnöke azt mondta, hogy a brüsszeli testület hamarosan foglalkozik a témával. „Nem örülök a döntésnek" – mondta Juncker.

Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az uniós bizottság első alkalommal jövő szerdán folytat megbeszélést a Magyarországot érintő aktuális kérdésekről.  (MTI)