Az amerikai rakétatámadásra válaszul Oroszország ezentúl eltitkolja, hol repülnek vadászgépeik Szíriában

A létező legidiótább válaszlépéssel bünteti szíriai rakétatámadásáért az Egyesült Államokat Oroszország. Külügyminisztériumuk pénteki közlése szerint felfüggesztik az orosz-amerikai repülésbiztonsági megállapodást.

Ez, amilyen unalmasnak hangzik, annyira drámai és még annál kiszámíthatatlanabb következményei lehetnek.

2015 őszén Oroszország nyíltan beszállt Aszad oldalán a szíriai háborúba. Ennek részeként orosz vadászbombázókat vezényeltek Szíriába. Ezeket papíron az ISIS, a gyakorlatban a szír rezsim ellenzéke ellen vetették be ugyanabban a légtérben, ahol ezzel párhuzamosan az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció vadászgépei is hemzsegtek.

Elkerülendő a tragikus félreértéseket, Oroszország és az Egyesült Államok memorandumot írt alá arról, hogy folyamatosan és valós időben tájékoztatni fogják egymást a tervezett műveletekről és repülőik helyzetéről, nehogy véletlenül lelőjön egy amerikai gép egy oroszt, vagy fordítva. Az egyezmény annyira működött, hogy ez idáig sikerült elkerülni a katasztrófát. Sőt, az amerikaiak ez alapján figyelmeztették előre az oroszokat a Sajrat légitámaszpont elleni hajnali rakétacsapásról is, mert a támaszpontot az orosz hadsereg is használja.

Az egyezmény felmondásával Oroszország mostantól nem fogja tájékoztatni az Egyesült Államokat szíriai műveleteiről. Ami egyrészt a fentebb már vázolt okokból is életveszélyes döntés. Másrészt különösen aggasztó lehet az amerikaiaknak azért is, mert bár ez nincs túlreklámozva, de Szíriában most mintegy ezer amerikai katona állomásozik. Ezek a különlegesen képzett katonák végeznek felderítést, jelölik ki a légicsapások célpontjait. És ők a legegyértelműbb célpontjai az Oroszország támogatását élvező szír rezsim bosszújának is. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.