Te kiket szoktál gyalázni online?

TUDOMÁNY
2017 április 07., 20:09
comments 228

Amikor valakit az interneten elküldenek a francba, annak nagyon sokszor a való életben is erős hatása van. Aki olvasott már kommentet például a 444-en, az pontosan tudja, hogy milyen ez az agresszió. Nem csak az anonim emberkedés játszik, az ELTE kutatói így határozták meg a cyberbullyingot:

  • Veszekedést szít online dühös, trágár nyelvezet használatával, illetve támadó jellegű hozzászólásokat küld valakiről nyilvános fórumra;
  • Bántó, igaztalan üzeneteket küld;
  • Hírnév rontására alkalmas pletykákat, szóbeszédeket küld, terjeszt valakiről;
  • Az online közösség egy tagját kirekeszti a csoportból;
  • Egy másik, létező személy profiljában jelenik meg, és hírnevének rontására alkalmas üzeneteket küldözget a nevében;
  • Titkokat, pletykákat, vagy egyéb személyes információkat engedély nélkül megoszt másokkal;
  • Személyes adatokat csalással, megtévesztéssel megszerez valakitől, majd megosztja azokat a közösséggel;
  • Szexuálisan provokatív és/vagy saját magáról készített meztelen vagy félig meztelen képeket vagy nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld online valakinek.

Ők, mármint az ELTE tudósai szeretnék jobban megérteni, hogy miért csinál valaki ilyet, illetve, hogy mi történik azokkal, akik ilyen zaklatás áldozatául esnek. Csináltak egy kérdőívet, amit kb. negyed óra alatt ki lehet tölteni. A felmérés anonim, de akik megadja az email címüket, azok között 6 darab 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Cyberbullying pszichológiai kutatás errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.