Több tucat fegyver és több ezer lőszer mellett több száz kiló robbanóanyag volt az ETA raktáraiban

külföld
2017 április 08., 18:39

Szombat reggel adta át a baszk szeparatista szervezet a Dél-Franciaországban lévő fegyverraktárainak, rejtekhelyeinek a listáját a rendőrségnek, miután pár nappal korábban bejelentette a fegyverletételt. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel, de arzenáljától nem akart megválni. Szombat késő délután a francia rendőrség már arról számolt be, hogy 

több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot, illetve lőszereket is lefoglaltak a megadott helyeken.

A fegyvereket megvizsgálják, hogy kiderüljön használta-e azokat az ETA korábbi terrortámadásoknál. Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök közleményében kiemelte, hogy a 3,5 tonnányi eszköz lefoglalása nyugalomban, erőszak nélkül zajlott.

AFP PHOTO / IROZ GAIZKA
photo_camera AFP PHOTO / IROZ GAIZKA

Az ETA negyven éves működése során több  800 embert ölt meg és több ezret megsebesített. A madridi kormány szerint hiába a fegyverletétel, a terroristák nem reménykedhetnek kedvező elbánásban, az ETA pedig bocsánatot kellene kérjen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.