A kormány szerint semmi baj nem volt a konzultációs honlapon futó orosz kóddal

POLITIKA
2017 április 09., 09:54
comments 364

Majd egy napig tartó hallgatás után közleményben reagált a kormányzati tájékoztatási központ a kérdésre, hogy miért is küldi el titkosítva egy orosz szerverre a kitöltők adatait a kormány nemzeti konzultációs honlapja. "A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak" - kezdik a magyarázkodást arról, hogy a honlap miért küldi el harmadik félnek, külföldre a felhasználók adatait, amikor adatvédelmi nyilatkozatában ennek ellenkezőjét állítja.

"A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva" - válaszolnak a következő mondatukban egy olyan problémára, amit senki sem vetett fel.

"A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ" - írják ezután. Itt meg kell jegyezzük, hogy bár a 444 természetesen használ analitikai eszközöket, ennek során nem küldi el felhasználói nevét, lakcímét, és kérdésekre adott válaszait orosz szerverekre.

"Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki" - zárják a közlemény érdemi részét, hogy aztán ugyanekkora terjedelemben azt fejtegessék, hogy a kormány nemcsak Brüsszellel, hanem a magyar ellenzékkel is "vitában áll".

Bár a kormány nem lát okot az aggodalomra, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke igen. Molnár Zsolt vasárnap közleményben jelezte, hogy bizottsága hétfőn esedékes ülésén tájékoztatást vár arról, hogy valóban Oroszországba továbbítják-e a magyar állampolgárok szeméyes adatait, ugyanis

"ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.