Orosz kód fut a kormány nemzeti konzultációs weboldalán

politika
2017 április 08., 12:53
comments 306

Ezzel a megjelöléssel kezdődik egy pár soros kód a kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán, a 

  • nemzetikonzultacio.kormany.hu

címen. A Rogán Antal propagandaminisztériuma által készített oldal nevet, emailt címet és életkort is kér az állampolgároktól, mielőtt válaszolni lehetne az aktuális nemzeti konzultációs kérdésekre.

UPDATE 11:23: Vasárnap késő délelőtt minden egyéb tájékoztatást mellőzve törölték az orosz kódot a konzultációs honlapról.

A Yandex egy orosz technológiai cég, kb. a Google helyi megfelelője, aminek egy csomó más dolgot mellett keresője, email rendszere, felhőszolgáltatása is van. A Google-hez hasonlóan a Yandex is használható arra, hogy egy weboldal forgalmát mérje vele a site tulajdonosa, és mindenféle statisztikai adatot gyűjtsön a látogatókról.

A konzultációs oldalon az oda tévedő emberek kattintásait mérik az orosz kóddal, ebben a Yandex nyújthat olyan funkciókat, amit a konzultációs oldalban szintén használt Google mérőkódja nem. Az ilyen mérések arra jók, hogy az oldal tervezői például eldöntsék: megfelelő helyen vannak-e a gombok és a különböző mezők, azok elég nagyok-e, megtalálnak-e mindent egyből a felhasználók.

Ezzel együtt is különös választás az orosz cég megoldására támaszkodni, nem valószínű, hogy sok uniós vagy NATO tagországnak jutna eszébe ilyesmi egy hivatalos kormányzati oldalon.

Ennek az is oka lehet, hogy a Yandex 2011-ben, tőzsdei bevezetése előtt nyilvánosságra hozta, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak. A BBC akkor arról írt, hogy a Yandex, aminek a Paypalhoz hasonló online fizetős szolgáltatása is van, átadta az orosz titkosszolgálatnak, azon a személyeknek adatait, akik rajtuk keresztül támogatták pénzzel az orosz ellenzéki bloggert és korrupció ellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt.

UPDATE:

Reagált a kormány, és kiszedték az orosz kódot a hivatalos konzultációs oldalból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.