Orosz kód fut a kormány nemzeti konzultációs weboldalán

politika
2017 április 08., 12:53
comments 309

Ezzel a megjelöléssel kezdődik egy pár soros kód a kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán, a 

  • nemzetikonzultacio.kormany.hu

címen. A Rogán Antal propagandaminisztériuma által készített oldal nevet, emailt címet és életkort is kér az állampolgároktól, mielőtt válaszolni lehetne az aktuális nemzeti konzultációs kérdésekre.

UPDATE 11:23: Vasárnap késő délelőtt minden egyéb tájékoztatást mellőzve törölték az orosz kódot a konzultációs honlapról.

A Yandex egy orosz technológiai cég, kb. a Google helyi megfelelője, aminek egy csomó más dolgot mellett keresője, email rendszere, felhőszolgáltatása is van. A Google-hez hasonlóan a Yandex is használható arra, hogy egy weboldal forgalmát mérje vele a site tulajdonosa, és mindenféle statisztikai adatot gyűjtsön a látogatókról.

A konzultációs oldalon az oda tévedő emberek kattintásait mérik az orosz kóddal, ebben a Yandex nyújthat olyan funkciókat, amit a konzultációs oldalban szintén használt Google mérőkódja nem. Az ilyen mérések arra jók, hogy az oldal tervezői például eldöntsék: megfelelő helyen vannak-e a gombok és a különböző mezők, azok elég nagyok-e, megtalálnak-e mindent egyből a felhasználók.

Ezzel együtt is különös választás az orosz cég megoldására támaszkodni, nem valószínű, hogy sok uniós vagy NATO tagországnak jutna eszébe ilyesmi egy hivatalos kormányzati oldalon.

Ennek az is oka lehet, hogy a Yandex 2011-ben, tőzsdei bevezetése előtt nyilvánosságra hozta, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak. A BBC akkor arról írt, hogy a Yandex, aminek a Paypalhoz hasonló online fizetős szolgáltatása is van, átadta az orosz titkosszolgálatnak, azon a személyeknek adatait, akik rajtuk keresztül támogatták pénzzel az orosz ellenzéki bloggert és korrupció ellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt.

UPDATE:

Reagált a kormány, és kiszedték az orosz kódot a hivatalos konzultációs oldalból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt