Hirtelen törölték az orosz kódot a nemzeti konzultáció weboldaláról

Fut az orosz program, kódolva küldi a személyes adatokat Moszkvába.

Egy nappal a felfedezése után minden egyéb tájékoztatást mellőzve

eltávolították az orosz kódot a kormány nemzeti konzultációs honlapjáról.

UPDATE 12:07: Időközben megjött a kormány közleménye, ami szerint csak a rosszindulatúak vélték problémának, hogy a felhasználók adatait egy orosz szerverre is elküldték.

A kódrészlet a Google-éhoz hasonló analitikai szolgáltatásokat nyújtó orosz Yandex.ru weboldal mérőkódja volt, de szemben a Google hasonló szolgáltatásaival ez

kódolva a nemzeti konzultációs kérdőívet kitöltők személyes adatait, illetve válaszaik első 255 karakterét is elküldte az orosz szerverekre.

Ez egyrészt azért volt aggasztó, mert ellentétes volt a honlap beleegyező nyilatkozatába foglaltakkal, amely határozottan állította, hogy a megadott adatokat harmadik féllel, pláne külföldivel nem osztják meg. Másrészt azért volt aggasztó, mert a Yandex.ru gyakorlatának része, hogy kérésre átadja a rendelkezésére álló adatokat Putyin KGB-s múltjára határozottan büszke titkosszolgálatának, az FSZB-nek.

Hogy pontosan hogyan és miket küldött el a felhasználókról orosz szerverekre a kormányzati oldal, azt Erdélyi Péter és fejlesztőnk, Ács Dániel fejtették vissza.