Hirtelen törölték az orosz kódot a nemzeti konzultáció weboldaláról

POLITIKA
2017 április 09., 09:17
Fut az orosz program, kódolva küldi a személyes adatokat Moszkvába.
photo_camera Fut az orosz program, kódolva küldi a személyes adatokat Moszkvába.

Egy nappal a felfedezése után minden egyéb tájékoztatást mellőzve

eltávolították az orosz kódot a kormány nemzeti konzultációs honlapjáról.

UPDATE 12:07: Időközben megjött a kormány közleménye, ami szerint csak a rosszindulatúak vélték problémának, hogy a felhasználók adatait egy orosz szerverre is elküldték.

A kódrészlet a Google-éhoz hasonló analitikai szolgáltatásokat nyújtó orosz Yandex.ru weboldal mérőkódja volt, de szemben a Google hasonló szolgáltatásaival ez

kódolva a nemzeti konzultációs kérdőívet kitöltők személyes adatait, illetve válaszaik első 255 karakterét is elküldte az orosz szerverekre.

Ez egyrészt azért volt aggasztó, mert ellentétes volt a honlap beleegyező nyilatkozatába foglaltakkal, amely határozottan állította, hogy a megadott adatokat harmadik féllel, pláne külföldivel nem osztják meg. Másrészt azért volt aggasztó, mert a Yandex.ru gyakorlatának része, hogy kérésre átadja a rendelkezésére álló adatokat Putyin KGB-s múltjára határozottan büszke titkosszolgálatának, az FSZB-nek.

Hogy pontosan hogyan és miket küldött el a felhasználókról orosz szerverekre a kormányzati oldal, azt Erdélyi Péter és fejlesztőnk, Ács Dániel fejtették vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.