Leállították a tüntetők az Oktogon fotgalmát

politika
2017 április 09., 17:24
comments 752
  • A Lendvay utcában zúg a Mocskos Fidesz, és az ÁVH skandálás.
  • Rengeteg rendőr védi a környéket.
  • Szinte minden utcasarkot lezártak, ami a Fidesz-székházhoz vezet.
  • A Fidesz-székháznál jó egy órányi, a rendőrökkel folytatott nyomakodás után visszaindultak a belváros felé.
  • Aztán az Oktogonnál letelepedett a maradék néhány száz ember, és elhatározták, hogy megbénítják a kereszteződés forgalmát.
link Forrás

A CEU mellett tüntető tömeg a Kossuth térről a Szalay utcán át a Nagykörútra vonult, ahol leállították az autó- és villamosforgalmat is.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

A demonstrálók a Nyugati téren át az Oktogon felé vonultak a villamossíneken, rendőri kísérettel.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Ezrek lehetnek a Körúton, zeng a Ruszkik, haza! és az Európa jelszavak. Horváth Bence szerint a felvonulók átlagéletkora eléggé alacsony, gimnazisták is szép számmal vannak köztük.

link Forrás

A tömeg elejét rendőrautó vezeti fel, és nagyjából 30 rendőr sétál a demonstrálók menete előtt. Az Oktogonnál a menet az Andrássy útra fordult a Hősök tere felé.

Az Andrássy út forgalmát is leállította a menet, az autók csak a szervízutakon tudtak közlekedni. Közben egyre csak zengett az

Elegünk van!

A menet eleje 21:40-re érkezett meg a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz,

Konzultálni jöttünk!

skandálással.

A székház felé vezető utcasarokra rendőrsorfal állt fel, de miután rájuk rohantak a demonstrálók, hamar belátták, hogy nem tudják megállítani a tüntetőket, ezért meghátráltak.

A tüntetők azonban nem jutottak sokkal közelebb a székházhoz, ugyanis a környéken szinte minden utcasarkon rohamrendőrök sorfala áll, és próbálják kiszorítani a tüntetőket.

Zúg a Mocskos Fidesz.

Közben az Andrássy úton rekedt a tömeg jelentős része, a rendőrök ugyanis kisbuszokkal lezárták az Andrássyról a Lendvay utca felé vezető kisebb utcákat. A rendőrök 10 óra táján elkezdték kinyomni a tömeget az utcáról, komoly nyomakodás alakult ki. A tüntetők a

Rendőrállam, rendőrállam!

skandálásra váltottak.

Nem sokkal tíz óra után a rendőrök célt értek, és néhány fronton vissza tudták szorítani a tömeget az Andrássy útra. Itt felmerült, hogy átmenjenek a tüntetők az orosz nagykövetség elé, de a többség ekkor még csak hömpölygött visszafelé a Lendvay utcából.

Rendőrsorfal védi a Fidesz Lendvay utcai székházát 2017.04.09-én
photo_camera Fotó: Horváth Bence

Az Andrássyn végül a Hősök tere felé fordult az ekkorra már erősen megfogyatkozó tömeg, nagyjából pár ezren maradhattak eddigre. A Hősök teréről azonban újra a Lendvay utca és a Fidesz-székház felé fordultak, itt egyesült a tüntetők két csoportja. A rendőrök ugyanis ebből az irányból nehezebben tudják távol tartani a demonstrálókat a Lendvay utca és a Dózsa György út sarkán lévő pártháztól.

Nagyjából 1000-1500 ember nézhetett szembe itt a rendőrsörfallal. Sokan leültek az úttestre a Dózsa György úton.

Kép: Halász Júlia
photo_camera Fotó: Halász Júlia
Kép: Halász Júlia
photo_camera Fotó: Halász Júlia

Fél 11 után a maradék néhány száz ember elindult visszafelé az Andrássyn a belvárosba. A forgalom állt a környéken, mindenfelé rendőrök várakoztak, ahogyan a menet elindult vissza.

Az emberek az Oktogonnál álltak meg, a kereszteződést mind a 4 irányból lezárta a néhány száz tüntető. Egy lány megafonban szólította fel a tüntetőket, hogy blokkolják az Oktogon forgalmát, és többen le is ültek az úttestre, azt skandálva, hogy

„Ti is ülni fogtok.”

link Forrás
Fotó: Halász Júlia
photo_camera Fotó: Halász Júlia

A mentőket átengedik a blokádon, 11 táján jött is arra egy szirénázó kocsi, amit gond nélkül átengedtek. A megafonos lány kérte a tüntetőket, szóljanak a barátaiknak is a keresztződés lezárásáról, hogy minél többen legyenek.

link Forrás
Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton

Háromnegyed 12-re már kezdett leülni a hangulat, de ekkor az egyik tüntető megafonról gyújtó, hangú, kormányellenes beszédet tartott, amiben a kormény több intézkedését is kritizálta. Ezzel kicsit felrázta a többi tüntetőt is, megindult a

Demokráciát, demokráciát!

skandálás.

Többen tényleg hosszútávra készülnek, volt, aki elkezdett társasjátékozni az Oktogon aszfaltján.

Fotó: Horváth Bence
photo_camera Fotó: Horváth Bence

A tüntetők ezután rögtönzött fórumot tartottak arról, mit kellene csinálniuk. Sokan érveltek amellett, hogy reggelig maradjanak az Oktogonon, de volt olyan is, aki a hazamenetel mellett érvelt, mondván, hogy túl kevesen vannak, és csak rossz vért szülne, ha 300 ember lezárná Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződését. 

A többiek szerint viszont ha reggelig csak 300-an maradnak is, utána valószínűleg úgyis többen csatlakoznának hozzájuk.

Fotó: Halász Júlia
photo_camera Fotó: Halász Júlia
Fotó: Halász Júlia
photo_camera Fotó: Halász Júlia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.