Négy javaslat Ádernek, hogyan tudná megvétózni a lex CEU-t

politika
2017 április 10., 11:02
comments 125

Áder Jánosnak ma éjfélig kell döntenie arról, hogy mit kezdjen a felsőoktatási törvénnyel. Van több lehetősége. Dönthet úgy, hogy a hazai és a nemzetközi tiltakozás ellenére aláírja a CEU-t kinyíró törvénymódosítást. Vagy politikai vétót emel, és visszaküldi a parlamentnek, a képviselőkre bízva, hogy azt változtatás nélkül újra elfogadják vagy valóban módosítanak a szövegen. De ha jogi kifogásokat találnak a hivatalában a módosításon, akkor az Alkotmánybíróságra küldi azt, addig pedig nem írja alá. 

A Magyar Nemzet tegnap azt írta, hogy tudomása szerint a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a felsőoktatási törvényen, ezért Áder aláírja azt.  

Jakab András, az MTA jogtudományi intézetének igazgatója Facebookon ezt úgy kommentelte: 

muhaha, nem akarásnak nyögés a vége. 

Gyorsan össze is szedett néhány segítséget: 

  1. a nemzetközi szerződéshez kötéssel kormányzati diszkrécióhoz van kötve a működés
  2. a külföldi kampusz megkívánása az Alaptv. X. és XI. cikk aránytalan korlátozása (különös tekintettel arra, hogy fogyasztóvédelmi megfontolások a CEU nemzetközi rangsorbeli oka miatt ezt nem indokolhatják), 
  3. felkészülési idő hiánya (jogbiztonság)
  4. Konkrét intézményre szabás, egyedi jogalkotás (diszkrim, Alaptv 15. cikk (2) bek).  
link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.