Ott tartunk, hogy a Putyin-közeli RT is korrektebben számol be a budapesti tüntetésről, mint a fideszes propagandamédia

politika
2017 április 10., 15:36
comments 144

Komoly, sok tízezres tömeg tüntetett vasárnap délután Budapesten a CEU-t ellehetetlenítő fideszes törvény ellen. A tömeg méretét jól mutatta, hogy miközben az elöl vonulók megérkeztek a Kossuth térre, sokezer ember még fel se tudott jutni a Lánchídra a budai oldalon. 

Hiába a rengeteg fénykép, a drónfelvételek, a nemzetközi hírügynökségek beszámolói, a fideszes kézben tartott propagandabirodalom, élén az MTVA-val, az Origóval és a Ripost-tal őszintén beleállt abba, hogy kevesen vettek részt a tüntetésen, "nem jött össze a kritikus tömeg". Sőt, még az a vonal is megjelent, hogy annak ellenére voltak kevesen, hogy Soros repülőjegyeket (!?%) osztogatott a tüntetés előtt. 

Ehhez képest is erős tapasztalat, hogy a fideszes propagandalapokhoz képest milyen korrekt riportot közölt a Kreml-közeli angol nyelvű lap, a Russia Today. 

Az RT már cikkének címében azt írja, hogy 70 ezer ember vett részt a tüntetésen (hasonló, a megjelentek létszámával kapcsolatos információ például az Origó vasárnapi cikkébe egyáltalán nem fért bele), majd a riport viszonylag részletesen beszámol a CEU történetéről, Soros György szerepéről, arról, hogy a vasárnapi tüntetésen főleg diákok vettek részt, és említik az M1 stábja elleni fellépést is a tüntetők részéről, majd részletesen kitérnek a felsőoktatási törvény módosítására is. 

A cikkben van felvétel a Lánchídon vonuló tömegről, és nem csak Németh Szilárd Fidesz-alelnök szavait idézik fel, hanem egy CEU-n doktorizó diák véleményét is. (Lehet tippelni, hány érintett CEU-s megszólaló kapott lehetőséget a fideszes sajtó riportjaiban.)

link Forrás

A cikk második fele Orbán Viktor Soros ellen intézett beszédét idézi fel, illetve a végén megemlítik Szijjártó Péter korábbi RT-s interjúját is, melyben a külügyminiszter arról beszélt, hogy Soros azt szeretné, ha az Orbán-kormány megbukna. 

Ehhez képest érdemes megnézni, mihez adja az arcát Marsi Anikó a TV2-n. A hétfő esti Tények beszámolóját a tüntetésről gyakorlatilag Kósa Lajos parlamenti felszólalására építették. Az anyagból kiderül, hogy

  • baloldali politikusok is részt vettek a tüntetésen
  • a hétvégi jelentős megmozdulást a Soros-szervezetek szervezték meg egy abszurd ügyben
  • a megmozdulás valójában a migrációsbiznisz kérdéséről szólt

A tüntetők követeléséről egy szó sem hangzik el, egyedül Kósa Lajost hallani, aki elmondja, hogy a magyar kormány nem fog egyetlen egyetemet se bezárni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.