A Sándor-palotától a régi, belvárosi rádiószékházhoz vonultak a tüntetők

POLITIKA
2017 április 10., 19:38
comments 1262

A Lánchídon át a belvárosba indultak a demonstrálók a Sándor-palotától, jelentette a helyszínről Plankó Gergő. Az ezres nagyságrendű tömeg folyamatosan skandálva halad a belvárosban. 

Az Erzsébet tér-Oktogon-Blaha Lujza tér útvonalon végül a Magyar Rádió Puskin utcai épületéhez vonultak, 

 aminek bejáratát rohamrendőrök állták el.

Bede Márton szerint először nagyságrendileg harminc rendőr, köztük 10 rohamrendőr néz szembe az

"éjjel-nappal hazudtok!"

rigmust kiabáló kétszáz fővel, aminek egy része leült az épület elé. Ekkorra már megérkezett a rendőrökhöz az erősítés, és legalább 100 rohamrendőr nézett farkasszemet a néhány száz fősre duzzadt tömeggel. 

Egy fiatal kitűzte az EU-s zászlót az épületre, majd egy kisebb dulakodás után a rendőrök paprikaspray-t fújtak a tüntetők közé. A zászlót kitűző lányt a rohamrendőrök előbb nem engedték lemászni, és behúzták az épületbe, nem sokkal később elengedték. Végül "szerdán tali!" skandálással oszladozni kezdett a tömeg kicsivel két óra után.

A rádió épülete mellett várakoznak még rohamrendőrök:

Korábban a József Attila utcában azt kiabálták, hogy

"Mocskos Fidesz!"

és

"Fideszmaffia"

ment, mire egy lakó vízzel öntötte le az ablaka alatt vonuló tömeget. Az Erzsébet tér után az Andrássy úton az Oktogon felé halad a többségében egyetemista korú tiltakozók, akiket most meglepően kevés rendőr kísér. A BRFK kellő erővel biztosítja a tüntetést, közölték korábban,

ennek megfelelően egyetlen rendőr vezeti fel a tömeget, mellette két segédje Rendbiztos feliratú kabátban, 

jelentette Bede Márton. A vonulást legalább 15 rendőrségi jármű követi szorosan.

A BRFK éjfélkor kiadott közleménye ismét higgadtságot kér a résztvevőktől, akiknek

"vonulási útvonala a rendőrség előtt ismeretlen."  

Hétfő este azután alakult ki spontán megmozdulás a Budai Várban, hogy Áder János hivatala közleményben jelentette be: a köztársasági elnök aláírta a felsőoktatásról szóló törvény módosítását, a lex CEU-t. Este tizenegy óra körül már mintegy másfél ezer ember tiltakozott a Sándor-palota előtt, amit rendőrsorfal vett körbe. 

A folyamatosan skandáló tömegből Gulyás Márton aktivistát emelték ki, majd állították elő a rendőrök, állítólag azért, mert festékkel teli flakonokkal dobálta meg az épületet. 

link Forrás

A Sándor-palotánál gyülekező tiltakozók előbb 

"a bajszos szar!" 

rigmust skandálták, majd következett az 

"elvesztette elnök jellegét!"

A tüntetők tiltakozásul elégettek egy Nemzeti Konzultációt a Várban, majd elkezdték kiabálni, hogy

"repülővel jöttem!"

Az M1 helyszínen lévő stábjának élő bejelentkezését ismét megzavarták, de rángatás, szidalmazás helyett most a kamera elé lógattak be egy magyar zászlót.

link Forrás

A mobilok az égben:

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.