A Debreceni Egyetem vezetése petícióban kéri saját magát, hogy ne csináljon semmit, és ne álljon ki a CEU-ért

oktatás
2017 április 11., 08:46
comments 226

A Debreceni Egyetemen néhány napja diákok, oktatók és dolgozók egy csoportja petícót indított, amiben arra kérik az egyetem vezetését, hogy álljon ki a CEU mellett, és ítélje az az egyetem elleni támadást. Ezt az egyetem vezetői nem hagyhatták. Kedden reggel ez a Neptun-üzenet várta az egyetem több tízezer diákját:

„Kedves hallgatótársaink!

A DE néhány oktatója 2017. április 6-án, csütörtökön egy petíciót kezdeményezett és tett közzé az interneten, melyben lényegében az egyetem vezetését sürgetik, hogy adjon ki nyilatkozatot a CEU mellett. Az egyetem polgáraiként azonosítják magukat és olyan félreérthető módon fogalmaznak, melyből az tűnik ki, ők képviselik az egyetemi polgárságot. A petíciójukkal lényegében nyomást akarnak gyakorolni az egyetem vezetésére, hogy mindenképpen nyilatkozzanak meg a CEU mellett.

Ezzel szemben egyetemünk polgárainak egy másik csoportja, közte rektorhelyettes, dékánok, oktatók, mi hallgatók egy olyan tartalmú nyílt levelet fogalmaztunk meg és tettünk fel a petíciók oldalára, mely arra kéri az egyetemi vezetést, hogy ne foglaljanak állást a CEU ügyében.

Mi, a nyílt levél aláírói inkább azt akarjuk, hogy vezetőink a saját egyetemünkkel foglalkozzanak, ahogyan tették azt eddig is, megjegyezzük, sikeresen. Nekünk a Debreceni Egyetem az intézményünk, tágabb értelemben vett otthonunk, nekünk ezért az egyetemért kell kiállni.

A CEU egyébként, mint ahogyan azt a fenntartója már hivatalosan is bejelentette, nem fog megszűnni, a törvénymódosítás kapcsán megtalálják a megoldást a további működésükre. Már csak ezért sem kell az egyetemi vezetésnek ezzel az üggyel foglalkoznia.

Aláírásunkkal mutassuk meg, hogy a Debreceni Egyetemen egy élő, összetartó, lokálpatrióta közösség van, amely elkötelezett saját intézménye mellett!

A nyílt levelünket a mai napon eljuttattuk az egyetem vezetéséhez.
Amennyiben egyetértetek vele, kérjük, hogy az alábbi linken írjátok alá, illetve terjesszétek az ismerősök, barátok körében.

https://www.petitions24.com/nyilt

Közreműködéseteket ezúton is köszönjük!

Természetesen nem kötelező ezzel egyetérteni, demokráciában élünk, ahol nem nézzük le a másikat az eltérő véleményéért, de küzdünk azért, hogy a mi álláspontunk kerüljön többségbe.

Baráti Üdvözlettel:
a nyílt levél megfogalmazói, a DE HÖK vezetése”

Olvasónk szerint az éjjel háromszor is kiküldték a Neptun-rendszerben ezt az üzenetet a diákok, az ellenpetíció mégis csak 118 aláírónál jár, míg az eredeti, CEU mellett petíció több mint négyszer ennyinél.

Nem teljesen világos, hogy ha már az egyetem vezetése senki nem néz le az eltérő politikai véleményéért, akkor miért a Neptunon keresztül küldözgetik minden diáknak a saját petíciójukat. És nem világos az sem, hogy az ellenpetíciót miért kellett egyáltalán elküldeni az egyetem vezetésének, ha egyszer - ahogy a fenti levél is írja - több vezető már alá is írta.

Az utóbbi napokban több magyar állami egyetem is kiállt a CEU mellett, ellene egyelőre csak a Kaposvári Egyetem, aminek egy egy fideszes állatorvos a kancellárja. A Debreceni Egyetem eddig nem foglalt állást a kérdésben, ezért is sürgették erre a diákok az intézmény vezetőit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.