Frank Engel: A nemzeti konzultáció kretén kérdései azt szolgálják, hogy Magyarország örökre Fidesz-felségterület legyen

POLITIKA
2017 április 11., 14:18
comments 318


photo_camera Frank Engel

Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy a Politico című lap megszerezte, mit válaszolt a fideszes képviselők levelére, akik arról írtak párttársaiknak, minden oké a CEU bezárásával: „Hagyjuk ezt a baromságot. Tudjuk, miről szól ez az egész.” Azt kérdezte a fideszesektől, miért nem hagyják ott a Néppártot, és az EU-t is, a saját feltételeik szerint. Azt is hozzátette, „gyakorlatilag amúgy is kint vagytok, szóval menjetek, kérlek, menjetek.”

A képviselőt levélben kerestük meg azzal a kérdéssel, hogy pontosan mire gondolt, amikor azt írta, tudja miről szól ez az egész. Szóval, miről szól?

Kleptokrata, autoriter kilensállam

„Ami történik, az Magyarország átalakítása kleptokratikus és autoriter kliensállammá. Ez a folyamat már régóta tart, a mostani három fejlemény pedig csak hozzájárul ahhoz, amit Orbán azóta épít, hogy visszatért a miniszterelnöki székbe” – írta Engel.

Ez a három fejlemény Engel szerint a következő:

„A nemzeti konzultáció a kretén kérdéseivel, és a legalább olyan kretén irányított válaszaival, az új civil törvény, ami szinte egy az egyben olyan, mint ami Oroszországban működik, és a felsőoktatási törvénymódosítás, ami egyetlen intézményt vesz célba – ezek mind ugyanazt a célt szolgálják, hogy Magyarországból örökre Fidesz-felségterületet csináljanak.”

A Momentum éjjel átragasztja a kormány propagandaplakátjait 2017. április 10-én.
photo_camera A Momentum akciója konzultáció-ügyben. Kép: Botos Tamás

Engel válaszában külön kitért a CEU-törvényre.

„A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban: szerencsére néhány Orbán-beszéd fordítása kijut az országból. Miután meghirdette, hogy 2017 arról fog szólni, hogy Soros szellemiségét kiűzze Magyarországról, miért próbálkoznak egyáltalán azzal, hogy elmagyarázzák, a törvény mellett objektív érvek szólnak, miközben az egyetlen célja Soros egyetmének bezárása? Legalább vállalják fel a Kedves Vezetőjük politikai iránymutatását. Minden mással súlyosan alábecsülik az intelligenciánkat. De megszoktuk már ezt a Fidesztől.”

Minden vörös vonalat átléptek

Engeltől azt is megkéreztük, mit értett az alatt, hogy a Fidesz a Európai Néppártból és az EU-ból is kifelé tart. 

„Ha Orbán még sokáig hatalmon marad, sikerülni fog neki kivezetni Magyarországot az európai államok családjából. Az unióellenes politikája és retorikája elviselhetetlen. A beszédei felülmúlnak mindent, amire Marine le Pen valaha képes volt. Ami a Néppártot illeti, igen, azt akarom, hogy távozzanak. Nem akarok a Fidesszel közösséget vállalni, és százas nagyságrendben vannak olyan kollégáim, akik szintén nem. Átléptek már minden vörös vonalat, úgy döntöttek, hogy ők lesznek az illiberális demokrácia iránymutató erői. Akkor legyen. Kétlem, hogy a magyarok tisztában vannak azzal, hogy milyen katasztrofális utat választott a miniszterelnök és az emberei.”

Arról is megkérdeztük, ez szerinte általános vélemény-e a Néppárton belül.

„Igen, a vélemény egyértelmű. És remélem, hogy ebből a véleményből hamarosan konkrét cselekvés is lesz.”

Engel közben a Népszavának is nyilatkozott, és azt mondta, feszült a hangulat a Néppárton belül a Fidesz miatt. Ő maga fogja javasolni az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazását, vagyis annak kimondását, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek az unió alapértékei.

Engel Fidesz-kritikája egyébként nem újkeletű, már a médiatörvény és a Tavares-jelentés idején is bírálta a Fideszt a Néppárton belülről. Engel a luxemburgi Keresztényszocális Néppárt politikusa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.