A fideszes EP-képviselők megírták az Európai Néppártnak: A CEU mellett kiállók Orwell Állatfarmjában élnek

politika
2017 április 06., 05:20
comments 605

A CEU-törvény kritikusait súlyosan félrevezette Soros propagandája, ezek a kritikusok egy virtuális valósággal harcolnak - írják néppárti frakciótársaikhoz címzett levelükben a Fidesz EP-képviselői. A Politico szerint a levélben még George Orwell is előkerült hivatkozásként, nem is akárhogyan.

Mivel a fideszesek szerint a törvény valójában csak az egyetem "előjogait" akarja megszüntetni, valójában arról van szó, hogy akárcsak George Orwell Állatfarm című regényében, itt is vannak "egyenlőek és még egyenlőbbek". Aki pedig ez ellen tiltakozik, azt megtévesztette a propaganda, a hazugság, az álhírek.

Maga az érvelés egyébként már a magyar parlamentből ismert, Hollik István például szó szerint előadta ezt kedden, amikor elmondta legendás "megtévesztették a Nobel-díjasokat" című beszédét. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pedig kérdésünkre a törvény ellen tiltakozó Nobel-díjasokat, akadémikusokat, MTA-elnököt és a többieket az Izaura kiszabadításáért tüntetőkhöz hasonlította.

Oké, de ez a belpolitikai színtér, és a Fidesznek korábban volt egy olyan szokása, hogy látványosan másféle politikai kommunikációs termékeket árult a belföldi, mint a külföldi piacon. A jó hír, hogy ezen a sokat kritizált gyakorlaton változtattak, a rossz viszont, hogy nem az európai hangvételüket hozták haza, hanem a némethszilárdizmust vitték ki a nemzetközi mezőnybe.

Itt pedig már nem is sült el olyan jól. A Politico cikke szerint a levél feldühítette a népppárti képviselőket. Volt olyan luxemburgi képviselő, Frank Engel, aki úgy válaszolt: "Hagyjuk már ezt, pontosan tudjuk, miről szól az egész. Miért nem lépnek ki maguktól a Néppártból és az egész EU-ból? Gyakorlatilag úgyis kifelé tartanak már. Szóval menjenek!"

Szerda este már Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is követelte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg törvényt. Erről írt Joseph Daul, a Néppárt elnöke is

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.