A CEU törvényes megoldást akar, és Palkovics javaslata nem tűnik számukra koherensnek és megbízhatónak

Közleményben reagált a Fidesz által megtámadott egyetem arra, hogy két héten át tartó masszív offenzíva után Palkovics László államtitkár vélhetően az óriási nemzetközi nyomás hatására is, bedobta, hogy oké, hogy elfogadták az egyetem ellehetetlenítésére alkalmas törvényt, de akadna itt egy kiskapu. 

Mint írják, 

„a CEU értesült Palkovics László oktatásért felelős államtitkár sajtóban megjelent javaslatáról. A CEU nyitott minden olyan törvényes és hosszú távú megoldásra, amely biztosítja a tanszabadságot és az intézmény integritását. A Palkovics államtitkár úr által a sajtóban tárgyalt megoldás azonban, első hallásra, nem tűnik koherensnek és megbízhatónak, sem jogi sem működési szempontból. Palkovics államtitkár úr a CEU-t nem kereste meg ezzel a lehetőséggel. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a médiában folytatott eszmecsere nem helyettesítheti a hosszú távú, bizalmon alapuló, közvetlen kapcsolatot. Azt várjuk Magyarország Kormányától, hogy kezdeményezzen megbeszéléseket a CEU-val, hogy megoldhassuk a jelenlegi helyzetet, és folytathassuk a munkánkat, tanszabadságunk időbeli vagy bármilyen egyéb korlátozása nélkül.”

Közleményükben üdvözölték azt is, hogy  Egyesült Államok kormánya teljes támogatásáról biztosította az egyetemet a tanszabadságért, és a Budapesten való maradásért vívott küzdelemben, és az Európai Bizottság bejelentetését is, miszerint a testület haladéktalanul kivizsgálja a magyar nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt és a soron következő ciklusban dönt egy esetleges kötelességszegési eljárás megindításáról.