Eddig alaptalanul vádolta a törvények megkerülésével a kormány a CEU-t, most pont ezt javasolnák nekik megoldásként

politika
2017 április 12., 12:06
comments 234

Nem ismerni túl sok részletet arról, hogy mi játszódott le kedden az amerikai helyettes államtitkár budapesti látogatásán és Palkovics László brüsszeli útján, de szerdán az EMMI államtitkára az eddigi kormányzati kommunikációnak teljesen ellentmondva már arról beszélt, hogy szerinte elképzelhető egy olyan kiskapu, amivel a CEU simán működhet tovább az eddigi formájában. 

Két héten át tartó teljes kormányzati offenzíva után ez volt az első komoly jele annak, hogy a Fidesz az óriásira duzzadó hazai és nemzetközi tiltakozás hatására visszatáncolhat a CEU kinyírására hozott törvény mögül. És ugyan a CEU Budapesten maradása Magyarország számára komoly győzelem lenne, de ha ebben a formában történik, az azért komolyan beárnyékolná ezt a győzelmet. 

Csalóknak kiskapu

Orbán Viktor március végén a Kossuth rádióban csalónak nevezte a CEU-t. Ekkor már napok óta zajlott a kormányzati össztűz Magyarország legjobb egyetmére: pár nappal korábban Balog Zoltán egy olyan módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, ami alkalmas volt arra, hogy ellehetetlenítse a CEU további működését Budapesten.

A kormánypárti érvek mind arra épültek, hogy a CEU szabálytalanul működik, és ezért van szükség a beavatkozásra. Ez azonban szemenszedett hazugság volt: a CEU a hatályos magyar törvényeknek megfelelően működött, a parlament elé került módosítás tartalmazott csak olyan kitételeket, melynek az egyetem nem tudna megfelelni. 

Fideszes oldalról egyetlen egy racionálisan megfontolható érv sem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy az évi több milliárd forint adót fizető, nemzetközi tudományos életbe remekül beágyazott egyetemet miért kell elüldözni azon kívül, hogy Soros György

A törvényt végül kivételes eljárásban fogadta el a parlament, hiába szerveződött egyre nagyobb nemzetközi és hazai tiltakozás: a világ vezető egyetemei, Nobel-díjas tudósok, kutatók ezrei álltak ki a CEU mellett, Budapesten pedig az elmúlt évek legnagyobb tüntetése zajlott, több tízezer résztvevővel. És hiába beszéltek arról jogászok, hogy a törvény nem fér össze az alaptörvény cikkeivel sem, Áder János simán aláírta

Viszont a jelek szerint a nemzetközi nyomásnak mégis lehetett hatása. A törvény kihirdetése után Budapestre látogatott az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, megszólalt a külügy szóvivője is, háborog a Fidesz európai pártcsaládja és vizsgálatokat szorgalmaznak Brüsszelben is. 

Nehéz nem ezekre az eseményekre adott reakcióként értelmezni Palkovics szerdai felvetését. Egyelőre nagyon keveset tudni arról, hogy az államtitkár által bedobott kiskapu, 

azaz hogy a CEU csak a magyar működési engedélyét veszítené el, de a CEU és a Közép-Európai Egyetem közötti licencszerződés kibővítésével minden mehetne tovább az eddigiek szerint, 

az jogilag egyáltalán mennyire kivitelezhető. 

Az mindenképp problémát jelenthet, hogy a kormány épp ezzel a módosítással (alighanem épp a CEU miatt) vette ki a felsőoktatási törvényből azt a lehetőséget, hogy az OECD-országok által elismert felsőoktatási intézmények képzést indítsanak, ha erről megállapodnak egy magyar intézménnyel. A jövőben ez már csak Európai Gazdasági Térség államaihoz tartozó intézmények tehetik meg. 

Palkovics felvetésében viszont arra utal, hogy a licencrendszerben zajló képzésekre ez nem vonatkozik, mivel a törvény csak a Magyarország területén zajló képzéselről szól. A licencképzés lényege, hogy egy külföldi intézmény megállapodik egy magyar egyetemmel, hogy átadja a képzési programját, a végzős diákoknak pedig a végén a külföldi egyetem ad cserébe diplomát. 

De mint az Index összeszedte, ha ez az érvelés végül meg is állja a helyét, számos problémát okozhat, hogy az angolszász és a magyar képzési rendszert összhangba hozzák minden egyes szak esetében, egyáltalán nem magától értetődő feladatról van szó. A CEU és a Közép-Európai Egyetem között csak pár képzésre érvényes licencszerződést kötöttek még 2009-ben, és nyilván nem véletlen, hogy nem teljes képzési portfóliójukat szervezték meg így. Egész biztos probléma lesz például a doktori képzések átváltásánál, hiszen azok teljesen más rendszerben működnek. 

De ha a felmerülő technikai problémákat meg is kerüljük, mint ahogy ezeknek a megkerülhetőségére Palkovics megszólalása is utalt, súlyos problémaként marad ott az is, hogy 

az államtitkár a kiskapuk kihasználására szólította fel a csalónak nevezett, de mindeddig a törvényeket betartva működő egyetemet. 

Ez a javaslat ráadásul az eddigi kormányzati vádakkal sincs semmiféle összhangban. A fideszes támadások, hogy a CEU csaló egyetem és fantomegyetem lenne, hogy jogosulatlan versenyelőnyben van a többi magyar egyetemmel szemben, hogy nincs az Egyesült Államokban kampusza, hirtelen mind eltűnnek, mintha soha fel sem merültek volna. Az ATV-nek nyilatkozó fideszesek szerint ezt a megoldást lehet úgy értelmezni, hogy a CEU visszamegy Amerikába, miközben kibővítik a licencszerződést minden képzési területre. 

A törvénymódosítás benyújtása után tartott első sajtótájékoztatóján Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora arról beszélt, hogy ők nem egyszerűen a javaslat visszavonását akarják. Mivel oda lett a bizalmuk a kormánnyal szemben, ezért elvárják, hogy még erősebb garanciákat kapjanak a működésük függetlenségéhez. 

Ez a palkovicsi javaslat viszont nem ígér ilyen garanciákat. Ez csak annyit ígér, hogy ugyan valóban hoztunk ellenetek egy törvényt, de most megmutatjuk, hogy tudjátok megkerülni azokat. 

Update: Szerda délután a CEU közleményben jelezte, hogy törvényes megoldást akarnak, és Palkovics javaslata nem tűnik számukra koherensnek és megbízhatónak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.