Áder János aláírta a CEU-ellenes törvényt

POLITIKA
2017 április 10., 17:28
comments 1113

A köztársasági elnök választhatott, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, amit a Fidesz hatalmas nemzetközi tiltakozás ellenére vert át gyorsan a Parlamenten:

  1. aláírja,
  2. visszaküldi a parlamentnek újratárgyalásra,
  3. vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.

Áder János döntött, és a hivatalos határidő szerinti utolsó napon, hétfőn aláírta a törvényt.

A köztársasági elnök az MTI-nek küldött közleményben úgy fogalmaz, hogy

"a rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti." 

Áder szerint ehhez hasonlóan nem sérül a felsőoktatási intézmények kutatási, és tanítási önállósága. A törvény gyors elfogadása sokakban ellenérzést váltott ki, "jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak", írja a közlemény. Ezért, hogy ne maradjon kétség afelől, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkéri a kormányt Áder, hogy az érintett intézményekkel "haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében."

"Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék,"

 zárja indoklását a köztársasági elnök.

Fotó: Andrzej Grygiel / EPA / MTI
photo_camera Fotó: Andrzej Grygiel / EPA / MTI

Vasárnap minden eddiginél többen a kormány ellen, és a teljes tudományos világ is kérte, hogy ne írja alá. Áder Jánoson ráadásul azért is volt nyomás, mert a lánya – ahogy Orbán Viktoré iséppen a CEU-hoz hasonló külföldi egyetemen tanult. A CEU-ba hivatalosan azért szállt bele a kormány, mondván, hogy csal a képzésével, miközben erről szó sincs, ráadásul teljesíthetetlen feltételeknek kell megfelelnie.

Áder János a múlt héten találkozott is a CEU képviselőivel, és tárgyaltak a törvényjavaslatról. A Magyar Nemzet vasárnap az államfőhöz közel álló források alapján azt írta, hogy Áder jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így az elnök alá fogja írni. Pedig van vele jogi probléma, bőven.

Az egyébként már az amerikai egyetem törvényi szintű ellehetetlenítése előtt is látszott, hogy bár a magyar kormánynak nagy reményei voltak Donald Trump hatalomra jutását illetően, a viszony az Egyesült Államokkal nem javult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.