A kormány a CEU kinyírásával teljesen lenullázza az ország hírnevét, amire egyébként tízmilliárdokat költ

POLITIKA
2017 április 07., 19:46
comments 180

Ha már előkerült érvként, hogy a CEU Soros György üzleti érdekeit szolgálja, nézzük Magyarország üzleti érdekeit ugyanebben a témában.

Magyarország rengeteg pénzt költ arra, hogy akárcsak pár napra külföldieket csábítson az országba, akik itt tartózkodásuk alatt pénzt költenek, ezzel növelik az állami bevételeket, munkahelyeket teremtenek, majd az ország jó hírét viszik a világban. A nagyobb események pedig forintra kiszámolt reklámot generálnak az országnak.

Itt van a Forma-1. A kormánynak bőven megér 146 milliárd forintot az, hogy 2026-ig itt tartsa a versenyt. Ez tisztán az a pénz, amit a szervezőnek fizetnek licenszdíjként, erre jön még a Hungaroring bevállalt felújítása 25 milliárd forintért. 

Fotó: Rogán Cecília / Facebook
photo_camera Fotó: Rogán Cecília / Facebook

Mindezt miért? A csapatok arra a hétvégére lefoglalják a nyári szezonban amúgy is elég jó kihasználtsággal működő luxusszállodákban a szobákat, jönnek turisták, de három-négy nap helyett egyre többen csak a verseny napjára érkeznek és utaznak is haza este. Az elnagyolt indoklás az óriási költségekre röviden annyi: nemzetközi elismerést, egyben gazdasági fejlődést jelent Magyarországnak a Forma-1. A futamnak köszönhetően jelentős mértékben emelkedik a GDP, nő a hazai foglalkoztatás valamint az adó-és járulékbevétel. 

„A hazai foglalkoztatási mutatók javulása mellett az idelátogató külföldi vendégek betekintést nyerhetnek a hazai sportéletbe, ízelítőt kaphatnak a magyar kultúrából, gasztronómiából és mindazon nevezetességgel megismerkedhetnek, amelyekre Magyarország méltán büszke lehet” 

- véli a kormány.  

Azzal is indokolják az adóforintok elverését a Forma-1-re, hogy „a világ legnézettebb sporteseményei között számon tartott Forma-1 Magyar Nagydíj költségvetési kiadásait a rendezvény által generált adó-és járulékbevételek lényegesen meghaladják, jelentős mértékben hozzájárul Magyarország fejlődéséhez és óriási marketing-és országimázs javító értéket teremt hazánk számára”.  

A KPMG egy tanulmányban például 5,3 milliárd forintban jelölte meg a futam „Magyarország számára generált médiaértékét”. 

A Red Bull Air Race szervezőinek is arra hivatkozva adott 5,5 milliárd magyar adófizetői forintot a kormány, hogy az ilyen „rendezvények lehetnek a helyi gazdaság hajtóerői, hozzájárulhatnak a kereskedelem növekedéséhez, a szolgáltatások bővüléséhez, és jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek. A futam nagymértékben elősegítheti Magyarország hírnevének és turisztikai vonzerejének növelését”.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta: „főként a kedvező makrogazdasági hatások miatt támogatja a budapesti futam megrendezését, amelyek elsősorban a turisztikai ágazatban jelennek meg közvetlenül, de közvetetten az egész nemzetgazdaságban jelentkeznek. A többnapos verseny a bel- és külföldi turisztikai vendégéjszakák számát is emeli, elősegítve a munkahelyek meg őrzését, számuk növelését”.    

Itt is forintosították a médiaértéket: „a futamokat világszerte 45 országban közvetítik, így a becslések alapján a televíziót, a nyomtatott sajtót és az online médiát figyelembe véve egy futam médiaértéke a rendező város vagy ország számára elérheti a 30 millió eurót”. 

A vizes világbajnokság több mint százmilliárd forintba kerül majd, hogy megmutassuk a világnak. Ott persze a hírnevünk javítása mellett marad majd egy majdnem ötven milliárdért felépített, aztán részben visszabontott medence is, amit nem a nemzetközi úszószövetség fizet ki, hanem szintén a magyar állam. 

Ehhez képest a CEU-ra nemhogy költenek az állam, de óriási bevételeket húz abból, hogy itt működik az egyetem.

A CEU-n 130 országból származó 600 munkavállaló dolgozik és 108 országból származó 1440 diák tanul. Nemcsak egy hétvégére jönnek ide. 

A CEU/Közép Európai Egyetem 2015-ben közel 6 milliárd forint adót fizetett Magyarországon, ezen felül - a munkabéreket nem is számítva - 3,5 milliárd forintot költött el Magyarországon csak tavalyelőtt. Az egyetem épületét nem az állam, hanem a CEU működteti és bővíti. Az ultramodern új épületek felhúzására egyébként a Market Zrt., Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége kapott megbízását. Nem állami pénzen, mint a vizes vébé uszodájának építésekor, hanem a CEU költségén. 

Vagyis a kormány a CEU kipaterolásával lemond annyi munkaerőről, amennyinek a töredékéért már miniszterek jelennek meg egy új gyártósor ünnepélyes avatásán, lemond évi hatmilliárd forintos adóbevételről, amennyit viszont simán kifizet a Red Bull Air Race szervezőinek, lemond tartósan Magyarországon élő tanárokról és hallgatókról, akikre még igazabb, mint a pár napra ideérkező sportturistákra, hogy „ízelítőt kaphatnak a magyar kultúrából, gasztronómiából és mindazon nevezetességgel megismerkedhetnek, amelyekre Magyarország méltán büszke lehet" és hozzájárulhatnak a kereskedelem növekedéséhez, a szolgáltatások bővüléséhez, és jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek. 

Szóval, ezt a pénzt majd máshol költi el a CEU, máshol élnek és költik a pénzüket a tanárok és hallgatók, és évente több száz magyar diák - akik eddig itthon tanultak - elhagyják az országot az ország legjobb egyetemével együtt. A Fidesz pedig a teljes magyar tudományos élet ellen követ el merényletet, tönkre téve fideszes kutatókat is. Mindezt azért, mert Soros. 

Az egyelőre nincs forintosítva, hogy a pusztán a kormány politikai céljai érdekében kiutált CEU-ról szóló híreket hány országban követik, alighanem legalább annyian, mint a Red Bull Air Race-t, aminek a reklámértékét 9 milliárdra árazta be a kormány, mindenesetre a rektori konferencia ezt írta pár napja: 

„Az MRK Elnöksége aggodalommal érzékeli, hogy az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet.”

Azóta a helyzet tudományos és politikai vonalon is tovább romlott, nincs senki, még egy kormányközeli szervezet vagy egy félbolond, nem magyar EP-képviselő sem, de mindenki nyugodjon meg, az amerikai és a német diplomácia már a szőnyeg szélére lett állítva, Orbán Viktor levelet írt pártcsaládjának, amiben a magyarországi kommunikáciját folytatva lényegében annyit ír, hogy Soros, valamint Németh Szilárd Kósa Lajossal kánonban lényegében megtéveszhető hülyéknek nevezete a CEU mellett kiálló Nobel-díjasokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.