Olyan, mintha Palkovics elkezdett volna kihátrálni a CEU-törvény mögül

POLITIKA
2017 április 12., 11:00
comments 394

Az oktatási államtitkár a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy a kérdés az, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki. Ugyanitt Palkovics László felvetett egy új szempontot is, ami eddig egyszer nem jött szembe a kormányzati kommunikációban: mely szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény ugyanúgy működhetne tovább, mint a törvénymódosítás előtt. 

Azaz a CEU elveszíthetné a magyar működési engedélyét, de a kibővített licencszerődésnek hála működhetne tovább. Akkor is, ha nem teljesítik a múlt héten törvénybe foglalt új feltételeket. 

Palkovics azután dobta be ezt az új szempontot, hogy az amerikai külügyminisztérium Magyarországot a törvény felfüggesztésére szólította fel. Ugyan az MTI-nek nyilatkozva azt mondta az államtitkár, hogy nem indokolt a törvény felfüggesztése, most mégis úgy tűnik, mintha a kormány kiskapukat keresne az óriási nemzetközi felháborodást kiváltó törvénye alól. 

A hvg.hu-nak Palkovics megerősítette, hogy ha a CEU és a KEE között jelenleg is létezik már hasonló licencszerződés, de ez csak pár képzést érint. Ennek bővítése segíthetne a kormány által termetett probléma megoldásán. 

Arra a jogosan felmerülő kérdésre, hogy ha ilyen egyszerű a megoldás, akkor miért nem kommunikálta ezt a kormány a törvény elfogadása előtt, Palkovics képes volt azt válaszolni, hogy ez az egyetem ügye, és nem a politikáé: 

„Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.”

– mondta az államtitkár. Arra a kérdésre, hogy akkor legalább a rektornak miért nem beszéltek erről a lehetőségről, Palkovics azt mondta, hogy azért, mert Michael Ignatieffel a készülő törvényről beszélt, a licencszerződéseket viszont az egyetem köti és kezeli a saját hatáskörében. 

„Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adnak ki. Ha a KEE-t lefordítjuk, az így is, úgy is CEU, tehát a működési engedélynek nincsen sok jelentősége” 

– mondta el a törvény mögül látványosan kifarrolni kezdő Palkovics a lapnak. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a CEU vezetősége mit szól ahhoz, hogy a kormány előbb törvényt hoz az ellehetetlenítésükre, majd bedob egy kiskaput, amin ki lehet kerülni a rájuk szabott törvényt. A kormány amúgy közben húsvéti szabadságra ment, a héten már kormányinfót se tartanak inkább. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.