Timothy Garton Ash: Ki kell állnunk Orbánnal szemben

POLITIKA
2017 április 12., 09:42
comments 103

„Ha Magyarország antiliberális, nacionalista miniszterelnöke, Orbán Viktor folytatja arra irányuló kísérleteit, hogy bezárja az ország legjobb és legfüggetlenebb egyetemét, és továbbra is számos más eszközzel roncsolja a liberális demokráciát, az EU erős jobbközép pártcsoportosulásának ki kell zárnia soraiból Orbán pártját” - írja a Guardianben ma megjelent cikkében Timothy Garton Ash brit történész, az Oxfordi Egyetem professzora. 

Ash szerint ha ez nem történik meg, az Európai Néppárt kiállása bizonyos egyetemes értékek mellett nem ér többet a papírnál, amire írták.

„Magyarország híres a szalámiról, Orbán pedig a szalámitaktika mestere –  írja véleménycikkében Ash, aki február végén épp a CEU-n tartott előadást. – Most az antikommunista Orbán éppen egy EU-tagállamon belül szalámizza fel a liberális demokráciát. Minden szeletet gondosan olyan vékonyra vág, hogy európai partnerei nem gondolják, hogy pont ez önmagában többre ad okot hangos zúgolódásnál.” 

Ash szerint, aki 1989-ben még csodálattal hallgatta Orbán beszédét a Hősök terén, a magyar miniszterelnök által felállított rendszer még nem fasizmus, de az a nyelvezet, ahogyan a zsidó milliárdost ragadozónak, az emberi lényeket pedig hangyának nevezi, fasisztoid. 

„Ez az ember nem mindaz ellen van, ami mellett ön kiáll?” - teszi fel a cikk végén Ash a kérdést Angela Merkel német kancellárnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.