Titkosszolgálati lehallgatószobákat találtak egy szlovéniai cseppkőbarlang és egy hotel között

külföld
2017 április 12., 17:00
comments 16

A jugoszláv titkosszolgálat által használt lehallgatószobákat találtak egy szlovéniai hotel alatt Postojna városban. A négy szobát egy vasajtó választja el a híres Jama hoteltől, és egyenesen a világhírű postojnai csppkőbarlangba vezetnek.

A cseppkőbarlang minden évben rengeteg turstát vonz a városba bel- és külföldről egyaránt, így érthető, miért érdeklődött Tito titkosszolgálata a hotel iránt. A lehallgatószobákat valóüszínűleg 1969-ben alakíthatták ki, amikor a Jama hotelt is építették. Most a hotel felújítása során akadtak rá a szobák bejáratára.

photo_camera A postojnai cseppkőbarlang (Forrás: Wikipédia)

A szobákban nagyon alacsony a páratartalom, emiatt viszonylag épen megmaradtak a korábban lehallgatásokhoz használt eszközök, és a titkosszolgálat itt hagyott iratai. A hotel fenntartói szerint mindent vastag por fedett, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy hosszú évek, évtizedek óta nem járt senki a szobákban.

A titkosszolgálat szobáitól kábelek vezettek a hotel több szobájába is. Mivel ebben a hotelben gyakran megszállt maga Tito is, felmerült, hogy esetleg őt is lehallgathatta a saját titkosrendőrsége, de ez a Reutersnek nyilatkozó szlovén történész szerint nem túl valószínű, hiszen még egy öntörvényű titkosszolgálati vezetőnek is nagy bátorság kellett volna ehhez a keleti blokk államaihoz képest jócskán szabadabb Jugoszláviában is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.