Trump megbékélt a NATO-val

külföld
2017 április 12., 19:00
comments 57

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, majd közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy többet nem tekinti elavultnak a katonai szövetséget, mint ahogy arról többször beszélt kampánya során, alaposan ráijesztve az USA néhány régi szövetségsére. 

Trump szerint a terrorizmus fenyegetése kiemelte, hogy milyen fontos a szövetség. Egyben azt kérte a NATO-tagoktól, hogy tegyenek többet azért, hogy segítsenek iraki és afgán partnereiknek. 

(AFP PHOTO / Nicholas Kamm)
photo_camera (AFP PHOTO / Nicholas Kamm)

Korábban Trump többek között azzal támadta a NATO-tagokat, hogy nem veszik ki eléggé részüket a költségekből. Ezt most is fenntartotta, megismételte, hogy a tagállamoknak többet kéne fizetnie és kevésbé támaszkodni az amerikiakra. Viszont elmondta, hogy szerinte már nem idejétmúlt a NATO, úgy látja, hogy a szervezet megváltozott, és már küzdenek a terrorizmus ellen. 

Nem ez volt az egyetlen fordulata Trumpnak szerdán, a Wall Street Journalnak ugyanis arról beszélt, hogy nem mondaná, hogy Kína devizamanipulációt folytatna, holott korábban számos alkalommal beszélt ilyesmiről. 

Trump az elmúlt napokban radikális fordulatot hajtott végre külpolitikájában, miután látványosan megromlott a kapcsolata Oroszárszággal a szíriai gáztámadás után. Erről részletesen is írtunk pár napja. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.