Tüntetők egy csoportja az Oktogon elfoglalására készül

"A szerdai Hősök Vétója tüntetés után közvetlenül átvonulunk az Oktogonra és blokkoljuk, ahogy vasárnap is. Tesszük mindenzt azért, mert az április 9. és 10. tüntetés hevületét magasabb hőfokra kívánjuk állítani. Fontos hangsúlyoznunk, hogy mindenzt békés és erőszakmentes kereteken belül. A dobálás és mások vegzálása számunkra elfogadhatatlan és nem megengedett!" 

Ezzel a felhívással szervez eseményt a Facebookon tüntetők egy kis csoportja a szerda délutáni Hősök Vétója civil- és CEU-párti tüntetés után; tervük pedig az, hogy a demonstráció után elfoglalják és blokádszerűen tartsák az Oktogont, és valahogy elérjék "a kormány és holdudvarának lemondását". 

A vasárnapi CEU-tüntetés is az Oktogonon ért véget, akkor előbb néhány ezer, majd hajnalban száz demonstráló tartotta fel a forgalmat a Körúton. Most 500 résztvevő és 1000 érdeklődő fogadkozik, hogy reggelig kitartanak a téren. 

"Fontos, hogy megértsétek ez nem spontán tüntetés vagy nem bejelentés köteles demonstráció, hanem flashmob; aminek ideje és helyszíne konkretizált, fixált. Így emiatt ugyanúgy nem vegzálhatnak minket a rendőrök, mintha bejelentettük volna" - írja a tüntetés eseményét létrehozó Nagy Ákos. 

Szerint fontos az is, hogy a résztvevők ne adjanak okot a feloszlatásra, ne legyen erőszak, se provokáció, mert "fontos az is, hogy ne adjunk nekik arra, hogy feloszlathassák (...) és nem engedhetjük, hogy csürheként, fizetett provokátornak lefestve emlegessenek minket a jobboldali médiában".