600 ezer forintra büntették az aktivistákat, akik a lengyel abortusztörvény elleni tüntetésen az áldozással viccelődtek

2017 április 13., csütörtök 11:03
208

Jogerős ítéletében mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy tavaly április 10-én a budapesti lengyel nagykövetség előtt a lengyel abortusztörvény ellen szervezett tüntetésen demonstrálók súlyosan sértő és kifejezésmódjában indokolatlanul bántó magatartásukkal nagy nyilvánosság előtt megsértették a katolikus vallási közösséget, és ennek következményeként a közösség tagjainak emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.

A tüntetés után a Magyar Idők egyik munkatársa (magánszemélyként), és tőle függetlenül a KDNP ifjúsági szervezete tett feljelentést, mert az egyik tüntető püspöknek öltözve „abortusztabletta” feliratú zacskóból „Krisztus teste” szövegkísérettel  “áldoztatta meg” a jelenlévőket. Ezt a rendőrség aztán elutasította, mert a jelenet nem váltott ki közfelháborodást, így nem történhetett garázdaság, és más bűncselekményt, szabálysértést sem követtek el a tüntetők.

Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgatóhelyettese, Lábady Tamás volt alkotmánybíró és Zarka Rozina Borbála életvédő aktivista később mégis pert indítottak a tüntetés miatt.

Az Ítélőtábla mostani ítélete szerint performansz anélkül történt, hogy a jelenet bármilyen vitára lehetőséget adó üzenetet hordozott volna vagy véleményt közölt volna. A véleménynyilvánítás szabadsága nem terjedhet addig, hogy egy társadalmi csoportnak, jelen esetben a keresztényeknek a legmélyebb hitét, mindenféle cél és mondanivaló nélkül meggyalázzák.

A Fővárosi Ítélőtábla eltiltotta az alpereseket a további jogsértéstől, és bocsánatkérésre kötelezte őket, továbbá valamennyi perköltséget az aktivistáknak kell állniuk, és 600 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelesekEzenfelül az internetről is törölniük kell az inkriminált részeket. (Magyar Idők/Magyar Kurír)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt