Már 2500-nál is többen írták alá a civiltörvény módosítása elleni európai petíciót

2017 április 13., csütörtök 8:37
63

Szerdán meglepően sokan vonultak újra Budapest utcáira, tüntetésük ezúttal a civil törvény tervezett módosításai miatt. Ha valakinek nem volna tiszta, hogy mi a probléma a törvénnyel, röviden összefoglalnám.

Először is egy nem létező problémára ad morózus választ. A kormánypárti felvetés szerint meg kell teremteni a civil szervezetek átláthatóságát, ezért a civil szervezeteknek a jövőben jelenteniük kéne minden, 7,2 millió forintot meghaladó külföldi támogatást. Csakhogy

ezek az adatok jelenleg is nyilvánosak és elérhetők,

mert a civil szervezeteknek a hatályos jogszabályok szerint is nyilvánosan kell elszámolniuk támogatásaikkal és költéseikkel.

Másodszor azért, mert az amúgy nevetséges, legfeljebb két dolgozó havi nettó 160 ezer forintos bérének teljes éves bérköltségét jelentő 7,2 milliós összeghatárt a pénzmosás és terrorizmus támogatása elleni törvényből vezetik le, ami 

már önmagában is vérfagyasztó üzenet.

Harmadrészt azért, mert a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek a törvény hatályba lépése után 15 napos határidővel regisztrálniuk kéne egy, a külföldről támogatott szervezeteket listázó weboldalra, ahonnan akkor is csak öt év múlva kerülhetne le a nevük, ha amúgy a bejelentést követő négy évben egy fillér külföldi támogatást se kapnak. A külföldi támogatás tényét emellett minden kiadványukon - szórólapjukon, honlapjukon, stb - fel kéne tüntetni bélyegként.

A törvény szellemiségében és 

helyenként szófordulataiban is 

egy az egyben a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról 2012-ben elfogadott orosz törvényt idézi. Azt, ami aztán további, a civil szervezetek működését ellehetetlenítő szabályozásoknak nyitott utat, és melynek hatására több tucatnyi orosz civil szervezet függesztette fel tevékenységét.

Mindez olyan szervezetek ellen irányul, amelyek jellemzően olyan, amúgy normálisan inkább állami feladatokat látnak el, amelyekre az államnak nem jut ereje, vagy nincs rá akarata. Más szervezetek a mindenkori hatalom túlkapásai ellen jelentenek védelmet - ilyen például a TASZ, amely 2006 őszén a rendőri túlkapások áldozatainak segített, de ők védték például Orbán Viktort is a Kossuth téri kordon elbontása miatt indított eljárásban.

A civil törvény elfogadásával Magyarország ráadásul nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit is megszegné. Nem véletlenül indult ez ügyben is európai szinten tiltakozás. Az Avaaz.org-on már köröztetnek egy petíciót, amiben arra szólítják az Európai Parlamentet, hogy határozatban szólítsa fel a magyar kormányt a jogszabálytervezet visszavonására. A petíciót ezidáig már több mint 2500-an írták alá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt