A szélsőjobboldal ellen is nyomoznak a dortmundi robbantás után

2017 április 15., szombat 6:55
94

A német hatóságok szerint egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a Borussia Dortmund busza elleni robbantást iszlamisták követték el. A szakértői vizsgálatok szerint a helyszínen talált, Allahra hivatkozó levél csak félrevezetés lehetett. Ebből ugyanis hiányoztak az Iszlám Állam szimbólumai, másrészt abban a Ramstein légibázis bezárását követelték, márpedig a terroristákra nem jellemző, hogy tárgyalni akarnának.

A biztonsági szakértők szerint az sem kizárható, hogy a szélsőjobboldal áll a támadás mögött. A Tagesspiegel szerkesztősége csütörtökön kapott egy e-mailt, amiben a Hitlerre hivatkozó és a multikulti ellen uszító szerző azt írta, a dortmundi robbantás volt az „utolsó figyelmeztetés”. Bejelentette azt is, hogy április 22-én újabb merényletet követ el Kölnben, és akkor „színes vér fog folyni”. Kölnben pont aznap tartják a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) kongresszusát, ami ellen tüntetéseket jelentettek be.

A biztonsági szolgálatok közölték, hogy mivel nincs olyan nyomuk, ami elvezetné őket az elkövetőhöz, minden fenyegetést komolyan vesznek. Szerintük a levél ugyanúgy származhat a szélsőjobbtól, mint a szélsőbaltól, mert mindkét oldal ugyanúgy képes arra, hogy erőszakot kövessen el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt