Szabadabb kezet kap az USA hadserege az Iszlám Állam ellen

külföld
2017 április 16., 08:40
comments 189

A Fox News értesülései szerint alapjaiban változott meg a Fehér Ház viszonya a hadsereggel az utóbbi hetekben. A védelmi minisztériumból kiszivárgott hírek szerint Donald Trump nem várja el, hogy a katonai parancsnokok minden lépésükhöz politikai engedélyt kérjenek, és így szabadabban dönthetnek bevetésekről, mint eddig.

Állítólag arról sem tudott előre az elnök, hogy a héten Afganisztánban bevetették az USA hadseregének legnagyobb, nem nukleáris töltettel felszerelt bombáját, az Iszlám Állam állásai ellen. 

Az új rendszer fő szorgalmazója Jim Mattis védelmi miniszter, aki korábban az amerikai hadsereg egyik főparancsnoka volt, és mindig is úgy tartotta, hogy nagyobb mozgástér kell a katonáknak. Obama idején elvárás volt, hogy minden komolyabb akció előtt kikérjék a Fehér Ház jóváhagyását.

Amerikai vadászgép száll fel a USS Kearsarge anyahajóról. Fotó: AFP PHOTO/US NAVY - Corbin Shea
photo_camera Amerikai vadászgép száll fel a USS Kearsarge anyahajóról. Fotó: AFP PHOTO/US NAVY - Corbin Shea

A mostani elnöknek állítólag annyi az elvárása, hogy tegyenek meg mindent a katonák az Iszlám Állam szíriai és iraki megfékezéséért, és akadályozzák meg, hogy újabb állásokat szerezzenek Afganisztánban. Elvben készül egy komolyabb stratégia is, de addig is engedik a hadsereget a belátása szerint fellépni.

A helyzet állítólag aggodalmat keltett a külügyminisztériumban, ahol a diplomaták attól tartanak, hogy az onnan irányított tárgyalásoknak keresztbe tehetnek a hadsereg váratlan húzásai, és ezzel végső soron nem a megoldást segíti, hanem a konfliktusok elmérgesedését okozza majd az új helyzet. (Fox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.