A röszkei plébános szerint ha egy társadalom lemond a politika feletti kontrollról, gyengévé és kihasználhatóvá válik

Szombaton Röszkén tüntettek civil szervezetek a menekültek hatósági üldözése és a jogi határzár márciusi szigorítása ellen. A tüntetésen felszólalt Röszke plébánosa, Liszkai Tamás is, akinek beszédéről a SZEMLélek blog közöt összefoglalót. 

Liszkai Tamás Nagyszombaton elmondott beszédében húsvéti történésre emlékeztetett: Jézus ellen sem volt valódi vád, ahhoz, hogy el lehessen ítélni, politikai ellenségképet kellett faragni belőle. Majd azzal folytatja, hogy nem azért vállalta, hogy most felszólaljon, hogy véleményt formáljon a kormányról, törvényekről, politikáról. 

„Csak annyit szeretnék mondani, hogyha egy társadalom lemond, nem csak a jogairól, de mindarról is, ami saját jogainak forrása, biztosítása: a jogok gyakorlására való önnevelés vagy akár a politika feletti kontroll, az a társadalom gyenge lesz, sebezhető, kiszolgáltatott és kihasználható olyan döntésekhez is, melyeknek a hátterét nem látja. És olyanokkal szemben, akiket nem is ismer.”

Utána arról beszélt, hogy az olyan fogalmak, mint a szolidaritás, a tolerancia, az irgalom, nem politikai fogalmak: nem a politkának kell megtanítania az embereket e társadalmi erényekre. Hanem a társadalomnak saját magában kell biztosítania a jó példát és a nevelőerőt, hogy az adott társadalm felnőtt, egészséges létközösség lehessen, ahol a politika szolgálja a társadalmat. 

És Liszkai Tamás szerint vannak olyan emberi sorsokat érintő univerzális kérdések, melyekben a társadalom egészének kell dönteni, és nem a poltikának a társadalom nevében.

„Tudjuk, hogy végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt a határon. De itt vannak. (...) A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak azzal, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kelletlen lehet a számára, mert a politika meg tudja védeni a társadalmat a nehéz kérdésektől. Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevéséb akar felelősséget vállalni azért is, amely az ő kötelessége lenne. És az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz, amit a történelem végül mindig meghazudtol, lemér és könnyűnek talál.”

Liszkai azza zárja beszédét, hogy tiszteli a megjelenteket, mert ők a társadalom felé akarják jelezni, hogy a saját felelősségről és kötelességről nem lehet lemondani. Egy olyan kérdés esetén, mint a migránskérdés, józanságra és bölcsességre van szükség. És ha ennek a felelősségét egy társadalom teljesen a politikára ruházza át, az a társadalom maga felett mond ítéletet.