Orbán: Azok a felelősek, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen a rendszert

Történelem
2017 április 17., 14:09
link Forrás

„Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat, és működni hagyni. Erről van itt szó. A felelősség őket terheli. Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ebben a társadalomban, normális, civil polgár módjára, szerveződve levezessék. Ezt teszik lehetetlenné. Aztán amikor majd kergetik őket az utcákon, azt fogják mondani, hogy akik kergetik őket, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét! Őket terheli, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket.”

Orbán Viktor Időről időre felbukkanó régi nyilatkozatai közül ez került most elő, Tóta W. Árpád idézte fel vasárnapi cikkében. A részlet a Fekete doboz című műsor adásából van, 1988-ban készítették, nem sokkal a Fidesz megalakulása után.

Ebben a műsorban látható az, ahogy 1988. május 9-én Orbán arról beszélt:

„Kopik ez a társadalom, elkopott az ideológiája, elkopott a szociális rendszer.”

Mit tehet az ifjúság egy olyan pillanatban, amikor egy folyamatos kopásban lévő társadalomban találja magát? - teszi fel a kérdést a fiatal Orbán.

„Ki kell jelentenünk kategorikusan, hogy az ifjúság ezért a csődtömegért amit összehoztak ebben az országban, nem felelős. Sem politikai, sem gazdasági értelemben.”

Szerinte önálló, új politikai intézmények kellenek, különben a lassú kopás tovább folytatódik.

Ebben a beszédében is megjelenik a fenti gondolat, vagyis, hogy „elutasítom azokat a politikai véleményeket, amelyek azt mondják, hogy engem terhel erkölcsi vagy politikai felelősség, hogy ha olyasmit csinálok, amit le kényszerül majd verni a hatalom.”

Az adásban látható az is, ahogy a fideszesek a bíróságra mennek, miután sajtópert indítottak a Magyar Hírlappal szemben. A lap ugyanis úgy írt róluk, mintha valami zavaros, az egyesülési törvénnyel szembemenő szervezet lennének. A fideszesek pert indítottak, a bíróságra menet Orbán azt mondja:

„Ha nem nyerünk, hazamegyek és kitörlöm a fenekemet az alkotmánnyal.”

A pert elveszítették. Az ítélet után Orbán az mondja a videóban, komoly lelkiismereti problémát okoz a számára, mert felesküdött erre a jogrendre, amikor doktorrá avatták, de

„amikor azt látom, hogy ezzel a jogrendddel azt lehet csinálni, ami ma történt, akkor erősödik bennem az indulat és a hajlam, hogy nemhogy jogszerűen kell cselekedni, hanem hogy ha kell, akkor a jog ellenében.”

Orbán arról beszélt, hogy a bíróság a jogtól függetlenül értelmezi ezeket a jogszabályokat, és ha el akarják érni, hogy valóban jogszerűen értelmezzék ezeket, akkor erőt kell felmutatni.

„Akik ebben a pártban (mármint az MSZMP-ben) benne vannak, akik szerepet vállalnak ilyen bírósági ítéletek meghozatalában, azokat egyetemes felelősség terheli azért, ami itt folyik. A magam részéről nem mentek fel senkit. Mindenki, aki a nevét adja, asszisztál, és nem tiltakozik az ellen, hogy ilyenek megtörténhetnek ebben az országban - mert ez valóban nem volt más, mint a jogrend leköpése, szemétre hányása. 

Aki ehhez a nevét adja, annak nem üzenek mást, mint hogy csókolja meg a fenekemet.”

Nem voltak illúziói, hogy ha a bíróság azt az utasítást kapja, hogy a szervezet nem kaphat helyreigazítást, akkor ezt fogják mondani. De mégis, más, amikor látja, hogy „hús-vér emberek ülnek vele szemben, és mindenfajta erkölcsi tartás nélkül büdös, mocskos eszközként funkcionálnak ennek a hatalomnak a kezében.”

A film végén Orbán egy padon fekve azt mondja: „Csináljátok csak, ti még fiatalok vagytok, de jó, ha tudjátok, hogy ezeket csak szuronyheggyel lehet kipiszkálni.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.