2,5 millió szavazatot manipulálhattak a törökországi népszavazáson egy megfigyelő szerint

Recep Tayyip Erdogan ünnepli hatalmasnak beállított szűk győzelmét Isztambulban, ahol vasárnap éjszaka óta folyamatosak a tiltakozások a népszavazás eredménye ellen. AFP PHOTO / YASIN BULBUL

Az Európa Tanács osztrák választási megfigyelője, Alev Korun szerint akár 2,5 millió szavazatot, az összes leadott szavazat akár 5 százalékát is megmásíthatták a vasárnapi törökországi népszavazáson. Azon, amelyen végül alig 1,3 millió szavazattal, 2,8 százalékkal szavaztak többen igennel arra, hogy Erdogan elnököt szinte korlátlan hatalommal ruházzák fel.

A népszavazásra feltett kérdések alapján Erdogannak a jövőben joga lenne a parlamentet megkerülve, rendeletekkel kormányozni, illetve személy szerint ő nevezhetné ki a 13 tagúra csökkentett legfelsőbb bíróság 5 bíráját. A hivatalos eredmény szerint megszavazott módosítások mellékhatásaként Erdogan akár 2029-ig is elnök maradhatna.

Az Európa Tanács megfigyelői azt már korábban közölték, hogy megállapításaik szerint a népszavazási kampányban és a népszavazás során nem biztosítottak egyenlő feltételeket a két kampánynak. Míg az igen támogatói élvezték a tavaly júliusi puccskísérlet után gyakorlatilag állami ellenőrzés alá vont sajtó teljes támogatását, az ellenzők alig szólalhattak fel, aktivistáik pedig rendszeresen számíthattak rendőri fellépésre.

Korun értékelésében ennél tovább ment. Ő - és amúgy Angela Merkel német kancellár is - már magával a szavazással kapcsolatban is kételyeket fogalmazott meg, különös tekintettel a török választási bizottság vasárnapi döntésére, amely alapján a lepecsételetlen, ellenőrizetlen szavazólapokat is beleszámították az eredménybe. "Fennáll a gyanú, hogy akár 2,5 millió szavazatot is manipulálhattak" - nyilatkozta a Reutersnek.

Beszámolója szerint a kurd többségű Diyarbakir városában a hatóságok még a választási ellenőrök munkáját is akadályozták, két kollégáját se engedték be a szavazókörökbe. Emellett azokra a közösségi médiában megosztott felvételekre is utalt, melyek látszólag többször szavazókat mutatnak.

"Ezeket a panaszokat komolyan kell venni, különös tekintettel arra, hogy összességében akár a szavazás eredményét is befolyásolhatták a visszaélések" - mondta. (Via The Jerusalem Post)