Árpád-kori érméket és friesachi denárokat találtak Tótkomlós határában

történelem
2017 április 18., 09:09
comments 29

644 érméből álló kincsre bukkantak az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai Tótkomlós határában. Az érmék között vannak Árpád-kori fizetőeszközök, friesachi denárok és egy angol penny is.

A kincsről az amatőr helytörténészként és a múzeum fémkeresős munkatársaként dolgozó Kerekes György olvasott egy 1926-ban megjelent, Szegedi Dolgozatok című kiadványban. Egy 19. század végi kataszteri térkép alapján beazonosította a kincs lehetséges helyétm majd a múzeum munkatársaival és nyolc fémkeresős segítségével rábukkantak a kincsre.

A 644 érméből 620 friesachi denárt, II. Géza király 22 érméjét, egy III. István-korabeli érmét és egy I. Földnélküli János király, vagyis Robin Hood korából származó angol pennyt találtak.

Kerekes beszámolója szerint az 1926-os tanulmányban egy 1919-es esetről olvasott, amikor két tótkomlósi paraszt szántás közben vélhetően 400-450 érmét talált. Ezek egy részét eladogatták, elfogásukkor egyiküknél 231, a másiknál négy érmét találtak. A 235 lefoglalt érme minden bizonnyal a szegedi, vagy a Nemzeti Múzeum tulajdonában van, az eladott érmék sorsa felkutathatatlan.

Kerekes a leírásokból arra következetetett, hogy szántás közben csak a lelet egy részét forgathatta ki az eke, ezért kezdeményezte a sikeresnek bizonyult kutatást. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.