Első fokon 30 ezres bírságot róttak ki a szovjet emlékműre festékes lufit hajító aktivistákra

POLITIKA
2017 április 18., 09:19
comments 564
  • Kedden egyenként 30 ezer forintos büntetést rótt ki a bíróság Komáromy Gergőre és Kiripolszky Csongorra, amiért festékes lufikat dobtak a szovjet emlékműre.
  • Garázdaság volt a vád.
  • Az elkövetőket már hétfőn délután őrizetbe vették, a Gyorskocsi utcában várták a tárgyalásukat.

A ligetvédőként ismertté vált Komáromy Gergő (G Ras) és Kiripolszky Csongor hétfő délután festékkel dobták meg a Szabadság téri szovjet emlékművet, hogy tiltakozzanak az orosz befolyás erősödése ellen. Mivel az akció napján pont húsvét volt, még locsolóverseket is mondogattak közben. 

link Forrás

A helyszínen megjelenő rendőrök előállították őket az V. kerületi rendőrkapitányságon, és mivel felmerült a garázdaság gyanúja, 72 órás őrizetbe vették őket.

Mindkettejük gyorsított eljárásban került bíróság elé, kedden már garázdaság vádjával meg is kezdődött az ügyük tárgyalása. Figyelemreméltó a magyar igazságszolgáltatás gyorsasága, már csak azért is, mert

miután Komáromy Gergőt 2016. június végén - videofelvételen rögzítve és tanúk szeme láttára - gyomorszájon vágta a Közlekedési Múzeum tetején egy kopasz biztonsági őr, szintén indult büntetőügy a kopasz ellen, és ebben az ügyben Komáromyt idén április elején hallgatták meg először.

Komáromy Gergő (fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)
photo_camera Komáromy Gergő a szombati tüntetésen (fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)

A tényállás szinte ugyanaz, mint az összesen 500 óra közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő aktivisták esetében, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üvegeket, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU-törvényt. A különbség annyi, hogy mivel itt csak két elkövető volt, nincs meg a csoportos elkövetés, mint minősítő tényező.

Komáromy tárgyalását kedden 11-kor kellett volna elkezdeni, de a vádlottak nem értek időben a Tölgyfa utcai bíróságra, mert torlódás volt a Gyorskocsi utcában.

Az ügyvéd már megkapta a vádiratot, ebből kiderült az is, hogy biztosan garázdasággal vádolják majd Komáromyt és Kiripolszkyt. Ehhez az kell, hogy a bíró is erőszakosnak, megbotránkozást vagy félelmet kiváltónak, valamint károkozónak tartsa majd a vádlottak tettét.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Komáromy Gergő (Fotó: Czinkóczi Sándor)

Kiripolszky Csongor nem sokkal fél 12 után jelent meg a bíróságon, rendőri kísérettel, vezetőszáron, nem sokkal később Komáromy Gergő is megérkezett.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Kiripolszky Csongor (Fotó: Czinkóczi Sándor)

A vezetőszárakat és a bilincseket a tárgyalás elején a bíró utasítására leszedték a rendőrök. Kiripolszky Csongor Gulyás Mártonhoz hasonlóan nem járult hozzá, hogy az M1 kép- és hangfelvételt készítsen róla a tárgyalás során. Azt mondta, azért döntött így, mert a kormányzati propagandatévé nem a tényeknek megfelelően számol be a hírekről.

A tárgyalás elején a bíróság a két vádlott ügyének egyesítéséről döntött, majd megkezdődött az ügy ismertetése. Kiderült, hogy egy külföldi tett bejelentést a rendőrségnek arról, hogy két ember tapogatja a szovjet emlékművet a Szabadság téren. A rendőrök is erre értek ki.

A vádlottak elismerték, hogy 8 festékes lufit dobtak az emlékműre,

és ezekben a lufikban gyerekeknek szánt arcfesték volt, amit az akció előtt teszteltek is, és megbizonyosodtak arról, hogy könnyen lemosható. Tettüket nem is tartják politikai akciónak, inkább társadalmi felelősségvállalásnak.

Az ügyészség a Gulyás-ügyhöz hasonlóan azt bizonygatta, hogy Komáromyék magatartása kihívóan közösségellenes volt, hiszen az emlékmű, amit megdobáltak, a fasizmus áldozatainak állít emléket.

Mivel a vádlottak elismerték a szabálysértést, ezért a vád pénzbüntetés kiszabását indítványozta Komáromyék ellen, a védelem viszont a vád ejtését.

Az ítélet az elkövetőket egyenként 30 ezer forintos bírságot szabott ki, de az első fokú ítélet ellen még fellebbezést nyújtanak be. A bírságba 4000 forintos értéken beszámítanák a fogdán töltött éjszakát is, így csak 26 ezer forintot kellene fizetniük Komáromyéknak.

Az ítélet indoklásában a bíró azt mondta, azért nem lehet politikai véleménynyilvánításnak tekinteni az emlékmű összefestékezését, mert eleve nem egyértelmű, hogy a tettet a vandalizmus vagy a politikai véleménynyilvánítás hajtotta, hiszen hétfőn délután nem volt például politikai tüntetés sem a Szabadság téren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.