Oroszországban a jövőben nem sérülhetnének a kultúrára vágyok érzései

Bírságra számíthatnak a jövőben azok az orosz kulturális intézmények, amelyek nem védik eléggé látogatóik, nézőik érzéseit. Már beterjesztették a törvényjavaslatot, amit a parlament pár hónapon belül el is fogadhat, melynek értelmében az orosz kulturális intézmények olyan "közösségi terek" ahol ezentúl "viselkedési szabályokat" kell majd betartaniuk, nem is a látogatóknak, hanem a kiállító vagy előadó művészeknek.

A törvényjavaslat lényegében a már létező, a vallásosok érzékenységét védő törvények világi kiterjesztése. Magyarán, az új törvény alapján semmi olyat nem lehetne kiállítani vagy bemutatni, ami bárki érzéseit sértheti. Amennyiben mégis sértené valakinek az érzését, akkor az érintett kulturális intézményt pénzbírsággal sújthatják.

Hogy pontosan mi állhat a jogalkotói szándék mögött? Tavaly szeptemberben két kiállítás is komoly felháborodást váltott ki az orosz nacionalisták körében. Az első az amerikai fotós, Jock Sturges kiállítása volt. Sturges aktképeket készít, kiskamaszokról is. A másik kiállítás az ukrajnai konfliktust dolgozta fel, ez se tetszett az orosz nacionalistáknak. (Via The Moscow Times)