Oroszországban a jövőben nem sérülhetnének a kultúrára vágyok érzései

külföld
2017 április 18., 11:33
comments 98

Bírságra számíthatnak a jövőben azok az orosz kulturális intézmények, amelyek nem védik eléggé látogatóik, nézőik érzéseit. Már beterjesztették a törvényjavaslatot, amit a parlament pár hónapon belül el is fogadhat, melynek értelmében az orosz kulturális intézmények olyan "közösségi terek" ahol ezentúl "viselkedési szabályokat" kell majd betartaniuk, nem is a látogatóknak, hanem a kiállító vagy előadó művészeknek.

A törvényjavaslat lényegében a már létező, a vallásosok érzékenységét védő törvények világi kiterjesztése. Magyarán, az új törvény alapján semmi olyat nem lehetne kiállítani vagy bemutatni, ami bárki érzéseit sértheti. Amennyiben mégis sértené valakinek az érzését, akkor az érintett kulturális intézményt pénzbírsággal sújthatják.

Hogy pontosan mi állhat a jogalkotói szándék mögött? Tavaly szeptemberben két kiállítás is komoly felháborodást váltott ki az orosz nacionalisták körében. Az első az amerikai fotós, Jock Sturges kiállítása volt. Sturges aktképeket készít, kiskamaszokról is. A másik kiállítás az ukrajnai konfliktust dolgozta fel, ez se tetszett az orosz nacionalistáknak. (Via The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.