Az adatvédelmi hatóság a civilellenes törvényt vizsgálva arra jutott: szélesíteni kellene az adatok közzétételére kötelezettek körét

POLITIKA
2017 április 19., 9:26
comments 251

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila nyílt levelet írt Gulyás Gergely Fidesz-alelnöknek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének, aki a civilellenes, megbélyegzésről szóló törvényt jegyzi (pedig még pár nappal a benyújtás előtt is azt állította, hogy semmi köze a törvényhez).

Eszerint a Hatóság hivatalból áttekintette „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló T/14967. törvényjavaslatot”, és megállapította: egyetért azzal, hogy a szervezetekre vonatkozó információk kötelező nyilvánossága hasznos és megfelelő eszköz lehet arra, hogy a civil szervezeteket „ne lehessen különféle érdekcsoportok leplezett befolyásolási törekvéseinek érvényesítéséhez felhasználni”.

Viszont:

a Hatóság szerint a közérdekű szabályozási cél elérése érdekében tovább lehetne szélesíteni az adatok közzétételére kötelezettek körét. Méghozzá így:

„A független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföldi – a vállalati, az állami, vagy az intézményes politikai szférából érkező – támogatások transzparenciája is, hiszen a függetlenként fellépő civil szervezetek a közvélemény befolyásolása révén vállalati lobbiérdekek érvényesítésére vagy kormányzati, illetve politikai propagandacélból is felhasználhatók. Ezért felmerülhet, hogy a »külföldről támogatott szervezet« kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a »gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre«, illetve »a kormányzat által támogatott szervezetekre« vagy »politikai párt által támogatott szervezetekre« vonatkozó információknak is.”

A Hatóság arról is ír, hogy a törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre, pedig „a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében”.

photo_camera Transzparens a civiltörvény ellen múlt szerdán tartott tüntetésen (Fotó: Botos Tamás)

Péterfalvi azt kérte, hogy ezt vitassák meg a parlamenti vitán is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt