Erdogan szerint a népszavazás nem az ő hatalmáról szólt, hiszen ő csak egy halandó ember, bármikor meghalhat

2017 április 19., 21:28
comments 58

Első interjúját adta a népszavazás megtartása óta nyugati lapnak Recep Tayyip Erdogan. A török államfő a CNN újságírójával, Becky Andersonnal beszélgetett, és többek között újra elmondta, hiába ruházza fel őt most a török köztársaság kikiáltása óta nem látott mértékű hatalommal a népszavazás, attól még nem válik diktátorrá. 

Sőt, szerinte az elnöki jogköröket jelentősen kiszélesítő alkotmánymódosítás nem is róla szólt: 

„halandó vagyok, bármikor meghalhatok”

– dobta be a csodaérvet az interjú során. 

A török szavazók vasárnap az alkotmány 18 ponton történő megváltoztatására szavazhattak, de erre csak egyetlen igen vagy nem szavazattal. A népszavazás kritikusai és nemzetközi választási megfigyelők szerint egyáltalán nem volt rendes felvilágosító kampány az országban arról, hogy pontosan milyen változtatásokkal is jár az alkotmány ilyen mértékű felülírása. A jövőben Erdogan nem csak kiszélesített jogkörökkel bírhat majd, de jelentősen csökkent a kontroll is tevékenysége fölött. 

Erdogan az interjúban arról beszélt, hogy a változások nem az ő hatalmának megnöveléséről szóltak, hanem csak egy pozitív átalakulást jelentenek a politikai rendszerben. Az új szabályok értelmében az elnök bármikor elmozdíthatja a miniszterelnököt és rendeleti úton is kormányozhat, valamint kedvére nevezhet ki bírákat is. 

De szerinte szó nincs arról, hogy ezek lépések lennének egy diktatúra felé, hiszen ahol diktatúra van, ott nincs elnöki rendszer, érvelt. Náluk választások vannak, a demokrácia éppen az emberekből meríti a hatalmát, mondta. 

Ennek ellenére az igenek csak éppen hogy nyerni tudtak Törökországban, úgy is, hogy hónapok óta szükségállapot van az országban és ezrével rúgták ki és börtönözöték be az ellenzékieket az utóbbi időszakban. Ráadásul nemzetközi megfigyelők szerint a csalás gyanúja is felmerült

Erdogant viszont a jelek szerint nem zavarta, hogy csak a szavazók 51,4 százalékát tudta megnyerni ügyének, egy sporthasonlatot dobott be ezzel kapcsolatban, és azt mondta, hogy focista világból jön, ahol nem az számít, hogy egy 1-0-ra vagy 5-0-ra nyersz. A végső cél, hogy megnyerd a meccset, mondta még el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.