A CEU válaszolt Tibor Fischernek, aki szerint Magyarországon demokrácia van, Orbán Viktor nem zsarnok, a CEU meg tartsa be a törvényeket

oktatás
2017 április 21., 11:25
comments 124

Tibor Fischer magyar származású, Nagy-Britanniában élő vicces író ma a Guardianben közölt véleménycikkében állt ki Orbán Viktor és kormánya mellett. 

A CEU válasza: 

„Habár Tibor Fischernek jogában áll olyan módon jellemezni a magyar demokrácia állapotát, ahogyan azt jónak látja, nem hagyhatjuk szó nélkül azon állítását, miszerint a CEU »nem tartja be a törvényeket«.

A CEU 25 éve működik együtt a magyar hatóságokkal minden, a munkánkat érintő ügyben. Az ebben illetékes minisztériumok hivatalnokai és köztisztviselői ismételten megerősítették, hogy megfelelünk a magyar akkreditációs feltételeknek. Soha nem akartunk magunknak olyan »előjogokat«, amelyek kivételes helyzetbe hoznának bennünket a többi magyar egyetemmel szemben. Épp ellenkezőleg, a tanszabadságunk megvédéséért folytatott küzdelmünkben számos magyar intézmény, így a Magyar Tudományos Akadémia is nyilvánosan kiállt mellettünk.

Fischer azt állítja, hogy valamiért szokatlan az, hogy Magyarországon úgy adunk ki amerikai diplomákat, hogy nincs campusunk az Egyesült Államokban. A valóságban a CEU egyike annak a közel 30 olyan amerikai intézménynek a világon, amelynek felhatalmazása van arra, hogy amerikai diplomát adjon ki az Egyesült Államokon kívül, anélkül, hogy az Egyesült Államokban campusa volna. Fischer úrnak joga van kifejezni a véleményét, de ahhoz nincs, hogy megmásítsa a tényeket.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.