Egyelőre blokád alá lehet vonni a Miniszterelnökség építését, de összefüstölni nem szabad

Délelőtt fél 11 előtt nem sokkal a Párbeszéd politikusai odaláncolták magukat a Várban épülő Miniszterelnökség két bejáratához. Ezzel tiltakoznak az épülő orbáni önkény ellen, ami már a látszatra sem ad, ha el kell hallgatatni a kritikusokat, és olyan fényűző beruházásokra költ, mint a kormányfő Várba költözése, miközben például az egészségügy romokban van.

Hosszabb játék lesz ez a tiltakozók és a rendőrök között, mert négy órával később is tartott még a blokád. A kivitelező egyik embere udvarisan megkérte őket, hogy engedjék ki- és be a járműveket, de ugyanolyan udvariasan azt válaszolta Szabó Tímea, hogy ennek nem tesznek eleget.

A rendőrök a kb. 20 tiltakozó egyike ellen intézkedtek csak eddig. Ellene azért indul szabálysértési eljárás, mert kétszer is füstgyertyákat üzemeltetett be. Ezek pár percig elég látványos színes ködöt bocsátanak ki, amúgy ártalmatlanok. A rendőrség szerint a birtoklásuk legális, de a működtetésük nem. A párbeszédes politikusok szerint a működtetésük is az, és ezzel akarták jelezni, hogy kifüstölik Orbánt a Várból.

Füstbomba

A hangulat nem feszült, a munkások át tudnak menni az élőláncon, de a járművek nem. A jelek szerint a Párbeszéd politikusai hosszabb időre rendezkednének be, már sátoros eseményt hirdettek a bejáratokhoz.