Mészáros Lőrinc bevásárolta magát Spéder volt bankjába

gazdaság
2017 április 21., 11:21
comments 75

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. volt korábban Spéder Zoltán 2010 és 2016 között nagyon erős kormányzati hátszéllel épült üzleti birodalmának központja. Csakhogy a kormány valami miatt elvette a bankot és a köré álmodott rezsibirodalmat a bankártól, és új tulajdonosok között osztotta szét.

Már tavaly is sejteni lehetett, hogy az utóbbi évek legfontosabb magyar felvásárolja, a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc valamilyen formában megjelent az FHB és a takarékintegráció körül: a takarékoknak drága informatikai szolgáltatásokat áruló Dom-P-ben megjelent Csík Zoltán, Mészáros egyik elintézőembere, az FHB-ban pedig fontos szereplő lett Vida József, akinek takarékszövetkezete Mészáros egyik földügyletét hitelezte.

Most bejelentette a Konzum PE Magántőkealap, hogy megvette az FHB Jelzálogbank Nyrt. 5,96 százalékát, és ezzel 6,85 százalékos befolyásuk lett a cégben.

Ezzel Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Jászai Gellért nagytulajdonosok lettek Spéder egykori bankjában. A részvénycsomagot az Allianz Hungária Biztosítótól vette meg a KZF Vagyonkezelő Kft., ami a Konzum PE tulajdonában van. A ma reggeli árfolyam alapján a 6,5 millió részvényért nagyjából 3,5 milliárd forintot fizethettek Mészárosék.

A Konzum Nyrt. és magántőkealapja az utóbbi hetekben nagy sorozatban vannak: az Opimus Nyrt-vel együtt már egészen komoly tőzsdei birodalmat építettek Mészárosék. Mindkét cég részvényeire vételi ajánlatot tett Mészáros és Jászai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.