Mészáros Lőrinc bevásárolta magát Spéder volt bankjába

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. volt korábban Spéder Zoltán 2010 és 2016 között nagyon erős kormányzati hátszéllel épült üzleti birodalmának központja. Csakhogy a kormány valami miatt elvette a bankot és a köré álmodott rezsibirodalmat a bankártól, és új tulajdonosok között osztotta szét.

Már tavaly is sejteni lehetett, hogy az utóbbi évek legfontosabb magyar felvásárolja, a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc valamilyen formában megjelent az FHB és a takarékintegráció körül: a takarékoknak drága informatikai szolgáltatásokat áruló Dom-P-ben megjelent Csík Zoltán, Mészáros egyik elintézőembere, az FHB-ban pedig fontos szereplő lett Vida József, akinek takarékszövetkezete Mészáros egyik földügyletét hitelezte.

Most bejelentette a Konzum PE Magántőkealap, hogy megvette az FHB Jelzálogbank Nyrt. 5,96 százalékát, és ezzel 6,85 százalékos befolyásuk lett a cégben.

Ezzel Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Jászai Gellért nagytulajdonosok lettek Spéder egykori bankjában. A részvénycsomagot az Allianz Hungária Biztosítótól vette meg a KZF Vagyonkezelő Kft., ami a Konzum PE tulajdonában van. A ma reggeli árfolyam alapján a 6,5 millió részvényért nagyjából 3,5 milliárd forintot fizethettek Mészárosék.

A Konzum Nyrt. és magántőkealapja az utóbbi hetekben nagy sorozatban vannak: az Opimus Nyrt-vel együtt már egészen komoly tőzsdei birodalmat építettek Mészárosék. Mindkét cég részvényeire vételi ajánlatot tett Mészáros és Jászai.