Megvolt az első olyan nap az ipari forradalom óta, amin Nagy-Britannia szénnel termelt áram nélkül működött

A brit elektromosáram-ellátó hálózatot és az elosztó rendszereket működtető National Grid szerint pénteken első alkalommal fordult elő, hogy teljes 24 órán keresztül nem táplált be szénerőmű elektromos áramot az országos hálózatba. Hasonlóra a londoni Holborn Viaduct széntüzelésű erőmű 1882-es üzembe helyezése óta nem volt példa. A korábbi szénmentes áramtermelési rekord 19 óra volt. 

A szénerőművek persze ettől még működnek, csak áramot nem táplálnak a hálózatba. Nagy-Britannia már hosszú ideje törekszik visszaszorítani a leginkább környezetszennyező fosszilis energiahordozók szerepét energiaellátásában a földgáz és a megújuló források, közöttük a szélenergia részarányának növelésével. A szigetország azt tervezi, hogy 2025-ig teljes egészében felszámolja a széntüzelésű erőműveket.

Ha valaki már nem is emlékezne rá: így néz ki a szén

Tavaly a brit áramtermelés 9 százalékát adták szénerőművek, ami jelentős csökkenés a 2015-ös 23 százalékról. A földgáz a megtermelt áram 42 százalékát adta, a megújuló források 24 százalékát, az atomenergia pedig a 21 százalékát. (BBC, MTI)