Hétezer keresztespókkal szövette meg egy argentin művész a világ legnagyobb pókhálóját

MŰVÉSZET
2017 április 24., 11:56

Tomás Saraceno argentin művész 7000 keresztespókot, egészen pontosan Parawixia bistriatát állított munkába, hogy megszőjék a világ legnagyobb pókhálóját, amit a Buenos Aires-i modern művészeti múzeumban lehet megtekinteni. 

link Forrás

A pókok két és fél hónapon át dolgoztak, mire elkészültek a 190 négyzetméteres alkotással, ami a nem kevésbé impozáns Kvázi-szociális hangszer IC 342, szőtte: 7000 Parawixia bistriata - hat hónap (2017) címet kapta – a kvázi-szociális arra utal, hogy ez a keresztespókfaj csak bizonyos ideig él ugyanazon a hálón, ami a pókfélék mindössze egy százalékára jellemző. A munka végeztével a művész a pókokat szabadon engedte Argentina északi részén, ott, ahol munkatársaival együtt összeszedte őket. 

link Forrás

A két installációból álló kiállítás másik része a Kozmikus por-pók-háló-zenekar (2017) címet kapta: Saraceno itt Nephila clavipes típusú, selyemszövő pókok hálószövésének hangját hangosítja fel apró mikrofonokkal, illetve  25 porszemcse mozgását veszi videóra és transzformálja hanggá. (The Art Newspaper; Studio Tomás Saraceno)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.