A nemzeti konzultációknak hála a magyarok a leginkább EU-pártiak az Unióban – írja a Fidesz a Néppártnak

A Népszava megszerezte a levelet, amit a Fidesz EP-delegációja küldött egy nappal az Európai Parlament Magyarországról szóló plenáris vitája előtt a néppárti EP-képviselőknek. A hosszú email szerzői több meglepő állítást is tesznek:

  • „Merész és gyakran szokatlan megoldásaink miatt mi, és különösen Orbán Viktor miniszterelnök, folyamatos támadások alatt álltunk.”
  • „Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása.”
  • „Szeretnénk megerősíteni, hogy pártunk és miniszterelnökünk elkötelezett európai.”
  • „A javítás szándékával bíráljuk az európai intézmények egyes intézkedéseit. Azért tesszük, hogy túléljük a csapásokat. Nagyon messze állunk azoknak a táborától, akik Európa elpusztításán dolgoznak.”
  • „A Római Nyilatkozat szellemében kívánunk részt venni az élénk vitában és Európa újragondolásában, ahogyan azt Macron elnökjelölt javasolja az unió egyik jelentős alapító államának képviseletében.”
  • Magyarország és kormánya az utóbbi időben mindig tiszteletben tartotta a közösségi szabályokat: „A klub tagjai vagyunk, elfogadtuk a tagsággal járó kedvezményeket és terheket.”
Orbán Viktor és legfőbb hazai szövetségesei a kvótanépszavazás estéjénFotó: Botár Gergely / kormany.hu

A lap szerint a levélben a Fidesz védi a nemzeti konzultációt, a civiltörvényt és a CEU-ellenes felsőoktatási törvénymódosítást is. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy „a magyar ellenzék és az európai sajtó kórusban szajkózta”, hogy bezárták „az ellenzék utolsó megmaradt hangját”, a Klubrádiót, ehhez képest a rádió szerintük sosem állt le, az ma is az „élénk és versenyképes média része Magyarországon”. A levél legkeményebb állítása:

A magyarok a leginkább EU-pártiak az Unióban, és ez nagyrészt az Európai Unióról indított nyílt és őszinte nemzeti konzultációk következménye.