Az Origo már azt is a magyar kormány nagy sikerének mondja, hogy Brüsszel megtámadta a lex CEU-t

elmebaj
2017 április 26., 10:33
comments 150

A valóság újrafestésének egyfajta csúcsára ért el a fideszes Origo, azzal, ahogy beszámoltak arról, hogy az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen a lex CEU miatt.

A bizottság nem indít jogállamisági eljárást című cikkükben a magyar kormány komoly sikereként mutatják be, hogy a Bizottság csak kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a Lex CEU miatt. A cikkben olyan műfajteremtő bekezdések szerepelnek, mint hogy

„Semmi sem lett a durva támadásból

A korábbi sajtóhírek szerint durva támadást vártak Brüsszeltől Magyarország ellen, de csak kötelezettségszegési eljárás lett belőle. Ez a 67. kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de ezekből csak csütörtökön le is zárnak tízet.

Mindez komoly siker a magyar kormány számára,mert a bizottság meghátrált, nem nyúlnak erősebb eszközökhöz. Mindezek alapján Orbán Viktor magyar kormányfő nyugodtan készülhet az európai parlamenti csatára.”

A cikk a sima MTI-s beszámoló átvétele, megtoldva ezzel a pár sorral. A címben említett jogállamiság eljárást amúgy az Európai Bizottság 2014-ben találta ki, hogy találjanak egy középutas megoldást a renitens tagállamokkal szemben, mivel addig vagy a nemcselekvés vagy a drasztikus szavazati jog felfüggesztése állt csak rendelkezésükre. 

Ilyen eljárás eddig egy indult, Lengyelországgal szemben, amiért a lengyel kormány nekiment az alkotmánybíróságnak, de a magyarok vétója miatt nem sokra jutottak. Most viszont eleve nem lehetett számítani arra, hogy ilyen eljárás indulna Magyarország ellen, mivel a magyar fél hajlandó tárgyalni az EB-vel a vitatott törvényről, míg a lengyelek eleve ki sem jelöltek erre delegációt, ezért is indult végül jogállamisági eljárás. 

Szóval az Origo cikkét úgy is össze lehet foglalni, hogy óriási siker a magyar kormány számára, hogy az EB nem indítja el azt az eljárást, amit eleve el sem terveztek indítani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.