Az Origo már azt is a magyar kormány nagy sikerének mondja, hogy Brüsszel megtámadta a lex CEU-t

A valóság újrafestésének egyfajta csúcsára ért el a fideszes Origo, azzal, ahogy beszámoltak arról, hogy az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen a lex CEU miatt.

A bizottság nem indít jogállamisági eljárást című cikkükben a magyar kormány komoly sikereként mutatják be, hogy a Bizottság csak kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a Lex CEU miatt. A cikkben olyan műfajteremtő bekezdések szerepelnek, mint hogy

„Semmi sem lett a durva támadásból

A korábbi sajtóhírek szerint durva támadást vártak Brüsszeltől Magyarország ellen, de csak kötelezettségszegési eljárás lett belőle. Ez a 67. kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de ezekből csak csütörtökön le is zárnak tízet.

Mindez komoly siker a magyar kormány számára,mert a bizottság meghátrált, nem nyúlnak erősebb eszközökhöz. Mindezek alapján Orbán Viktor magyar kormányfő nyugodtan készülhet az európai parlamenti csatára.”

A cikk a sima MTI-s beszámoló átvétele, megtoldva ezzel a pár sorral. A címben említett jogállamiság eljárást amúgy az Európai Bizottság 2014-ben találta ki, hogy találjanak egy középutas megoldást a renitens tagállamokkal szemben, mivel addig vagy a nemcselekvés vagy a drasztikus szavazati jog felfüggesztése állt csak rendelkezésükre. 

Ilyen eljárás eddig egy indult, Lengyelországgal szemben, amiért a lengyel kormány nekiment az alkotmánybíróságnak, de a magyarok vétója miatt nem sokra jutottak. Most viszont eleve nem lehetett számítani arra, hogy ilyen eljárás indulna Magyarország ellen, mivel a magyar fél hajlandó tárgyalni az EB-vel a vitatott törvényről, míg a lengyelek eleve ki sem jelöltek erre delegációt, ezért is indult végül jogállamisági eljárás. 

Szóval az Origo cikkét úgy is össze lehet foglalni, hogy óriási siker a magyar kormány számára, hogy az EB nem indítja el azt az eljárást, amit eleve el sem terveztek indítani. 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.