Sikeresen növesztettek bárányt mesterséges méhben

Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését. A Verge videója a lélegző bárányról:

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen (a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő) baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel, és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei.

A nagyon éretlen babák halálozási aránya 70 százalékhoz közelít. Azok az újszülöttek, akik életben maradnak, egész életen át tartó problémákkal küzdhetnek.

„Ezeknek a csecsemőknek azonnal hídra van szükségük az anyaméh és a külvilág között”

– mondta Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amiben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, amíg a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik.

A szakemberek 3 éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz 10 év múlva már bevethető lesz.

A Nature Communications szaklapban ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött (kb. a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező) bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek.

„A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését”

– mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Flake és csapata most a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmadakkora, mint egy koraszülött bárány.

A mesterséges méh tudományos és etikai hátterével ebben a 2014-es cikkben foglalkoztunk(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.