A Pentagon vizsgálja, hogyan kaphatott pénzt Trump korábbi főtanácsadója az oroszoktól és a törököktől

A Pentagon vizsgálja, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn kapott-e pénzt külföldi szervezetektől, miután leszerelt a hadseregnél, és volt-e erre engedélye.

Donald Trump és Michael Flynn kampányolnakFotó: GEORGE FREY / AFP

Mivel a leszerelt tiszteket bármikor visszahívhatják katonai szolgálatra, ezért az alkotmány szerint nem kaphatnak pénzt külföldi kormányoktól, csak ha engedélyük van rá.

Csütörtökön a demokrata Elijah Cummings hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben a védelmi minisztérium jogásza arra figyelmezteti Flynnt, hogy leszerelt tisztként az amerikai kormány engedélye nélkül nem fogadhat el külföldi támogatást.

Ennek ellenére, Flynn 45 ezer dollárt kapott, amiért 2015-ben részt vett a Russia Today gálaestjén Vlagyimir Putyinnal, de a török kormány érdekeit is képviselte egy hollandiai székhelyű cégben, az Inovo BV-ben, ami 530 ezer dollárt fizetett neki.

Flynn februárban fosztották meg a nemzetbiztonsági főtanácsadói kinevezéséről, mert hazudott arról, hogy milyen kapcsolatban állt az orosz nagykövettel. (Washington Post)