Trump most már csak a kínai elnök engedélyével beszélne a tajvani vezetéssel

külföld
2017 április 28., 10:10
comments 57

Teljes a fordulat Donald Trump Kína-politikájában. Először szidta, most már nem győzi méltatni a népköztársaságot az amerikai elnök.

Decemberben, még beiktatása előtt Donald Trump telefonon beszélt Tajvan elnökével, ami nagyon felháborította a kínai vezetést. Ezután Trump a Twitteren többszörös is élesen beszólt Kínának.

Aztán elnökként már elhagyta Kína provokálását, és néhány hete floridai üdülőjében fogadta a kínai elnököt is, akiről nagyon meleg hangon beszélt. Az észak-koreai konfliktus árnyékában pedig már azt mondta róla, hogy ő egy jó ember

Trump és Hszi Floridában.
photo_camera Trump és Hszi Floridában. Fotó: JIM WATSON

A tajvani elnök közben jelezte, hogy szívesen beszélne újra Trumppal telefonon. Ám a Reutersnek azt mondta az amerikai elnök, hogy ő már nem biztos, hogy telefonálna vele.

"Nézze, az a problémám ezzel, hogy nagyon jó személyes kapcsolatot alakítottam ki Hszi elnökkel (itt a népköztársaság elnökéről van szó). Tényleg azt érzem, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen nekünk egy óriási ügyben. Szóval nem akarnék neki nehézséget okozni most. Azt hiszem, hogy csodálatos munkát végez, és nem akarom ebben akadályozni. Úgyhogy elsőként mindenképpen vele beszélnék."

Először úgy nézett ki, hogy a Trump-kormány kereskedelmi háborúra készül Kínával, és inkább Oroszországgal békülne a rivális nagyhatalmak közül. A helyzet azonban tavaszra teljesen megfordult. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.