Brazíliában buszok borultak lángba az általános sztrájk után

külföld
2017 április 29., 07:10
comments 57

Elszabadult az erőszak Brazíliában az elmúlt 20 év első általános sztrájkjának végén. Rio de Janeiro belvárosában autók és buszok lángoltak, a tüntetők üzleteket fosztottak ki és gyújtottak fel.

Lángoló buszok Rio de Janeiróban
photo_camera Lángoló buszok Rio de Janeiróban Fotó: CITIZENSIDE/Ellan Lustosa/Citizenside

A szakszervezetek a nyugdíjrendszer reformja miatt szólítottak fel sztrájkra. A sztrájk többi napja még alapvetően békésen telt, sokan maradtak otthon, a boltok, az iskolák és a bankok pedig zárva maradtak.

photo_camera Fotó: CITIZENSIDE/Ellan Lustosa/Citizenside

Michel Temer brazil elnök azt mondta, sajnálja, hogy ez történt Rióban, de továbbra is folytatja a törekvéseit, hogy modernizálja az országot. Hozzátette, hogy a brazil munkások és a kormány azon dolgozik, hogy kihúzzák az országot „a történelem legnagyobb recessziójából”.

Azonban a szakszervezetek szerint a változások költségeit a legszegényebbek fogják viselni, mivel a nyugdíjkorhatár növekszik, a kedvezmények pedig csökkennek. Viszont a kormány szerint a reformok nélkül egyszerűen összeomlana a szociális rendszer. Hozzátették, hogy az általános sztrájk nem fogja befolyásolni a reformokat.

photo_camera Fotó: CITIZENSIDE/Ellan Lustosa/Citizenside

A sztrájk miatt Sao Paulóban, Rióban és más nagyvárosokban a tiltakozók utakat zártak le. Az erőszak akkor szabadult el, amikor tüntetők felvonulást tartottak Rióban, és néhányan balhézni kezdtek. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A brazil lapok szerint összesen nyolc buszt gyújtottak fel.

photo_camera Fotó: FotoRua/NurPhoto

Sao Paolóban a tüntetők Temer elnök rezidenciájához vonultak, a rendőrség ott is könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.