Fekete-Győr András: ”Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát”

2017 május 1., hétfő 16:52

10 ezresre duzzadt a tömeg a Hősök terén, mire a Momentum Mozgalom (MoMo) Európa-párti rendezvényének közönsége a Szabadság térről átvonult az Andrássy út végéig. A rendezvény, azaz a párt elnökségi tagjainak beszédei, szinte pontban 20 órakor kezdődtek el, miután Hajnal Tamás, a MoMo XIII. kerületi alapszervezetének alapítója - a Himnusz eléneklése után - felkonferálta párttársait. 

Soproni Tamás. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

Soproni Tamás elnökségi tag propaganda veszélyeire hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy dühös amiatt, hogy a kormány gyűlöletkampányokkal hergeli a társadalmat. 

„A félelemből építenek falat, hogy bezárjanak”

- mondta, és hozzátette: nem akarják, hogy 40 évnyi orosz uralom után Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin visszahozza a kommunizmus árnyait. Szerinte a magyar kormány és élén a miniszterelnök nem hű 1848 és 1956 emlékéhez, és tűrhetetlen, hogy 

  • az orosz titkosszolgálat félkatonai szervezetei gyakorlatoznak Magyarországon, 
  • virágzik az orosz propaganda, 
  • hogy állampolgárság nélküli csecsenek fenyegetnek magyar állampolgárokat, 
  • egyetemeket záratnak be moszkvai mintára, 
  • titkos szerződésekkel, atomreaktorral betonozzák be az orosz befolyást, 
  • és vegzálják a civileket. 

Soproni szerint hamis mítosz, hogy Magyarország hídország, mert valójában mindig is a híd nyugati végén álltunk. Arra kérte a megjelenteket: segítsenek egy olyan Magyarországot építeni, amely nemzeti önállóságát megőrizve hozzájárul egy erős Európa építéséhez. 

Pottyondy Edina, aki szintén tagja az elnökségnek, azzal kezdte a beszédét, hogy az ő generációjának már nem szorongást jelent a határátlépés, hanem lehetőségeket, és ezt jórészt az ország 13 éves uniós tagságának köszönheti. Uniós beruházásokat, fejlesztéseket sorolt, amik hozzájárultak Magyarország fejlődéséhez. 

„13 év alatt a Fidesz nem tanulta meg, hogyan beszéljen Brüsszellel, ehhez képest úgy beszélnek, mint a kamaszok, mint a 13 évesek. Mindig más a hibás, de a zsebpénz az persze jöhet”

- mondta, mire ütemes „börtönbe, börtönbe” rigmus volt a válasz a tömegből. 

Pottyondy Edina. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

Pottyondy Sopronihoz hasonlóan szenvedélyesen, nagy rössel beszélt, és azzal folytatta a szónoklatát, hogy tény: az uniónak meg kell újulnia, és nagyobb beleszólást kell engednie a közös döntésekbe, és ideje elfelejteni, meghaladni a „vén Európa” kifejezést. Ehhez viszont először itthon kell rendet rakni. Az országjárásra reflektálva azt emelte ki, rengeteg elkeseredett szülő panaszkodott nekik, hogy a gyerekeik külföldön próbálnak boldogulnak: 

„Ennél szomorúbb, gyalázatosabb kritika nem érheti egy ország vezetését.”

Pottyondy szerint azért fontos tanulni, hogy legyen milyen tudásból egy európai Magyarországot építeni. Ezen dolgoznak a Momentumban, mert nem akarják engedni, hogy egy egész generáció elvesszen. Gyertek haza, mert várunk titeket, mert ti is kellettek, gyertek haza, és indítsuk be Magyarországot" - üzent zárszóként saját generációjának. 

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke azzal kezdte beszédét: azért van itt, hogy elmondja, mit kell tenni a következő évben ahhoz, hogy változás következzen be. A cselekvés és a közösség erejéről beszélt, amikor a Momentum születésének történetét idézte fel.  

„Abban hiszünk, ellentétben Orbán Viktorral, hogy beindítani kell dolgokat, nem megállítani”

- utalt a kormány propagandakampányára. Szerinte a miniszterelnök azért akar stopot mutatni Brüsszelnek, mert az ő általa teremtett Magyarországának utolrni esélye sincs Európát, ezért inkább gáncsolni akarja.  

Fekete-Győr András. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

"Orbán azért kelt félelmet, mert ő is fél. A szabad sajtótól, a szabad választásoktól és tőlünk emberektől, és a lebukástól fél"

- mondta a miniszterelnökről, és ő is felsorolta az elmúlt hónapok represszív kormányzati döntéseit, sőt felidézte a netadó ötletét, az Uber betiltását és a kormány folyamatos listázását is. Fekete-Győr szerint Orbán a szabad és gazdag Európa helyett a szegény, elnyomott Oroszország felé tekint. 

A MoMo elnöke hosszan beszélt a külföldön megszerzett tudás fontosságáról, amit társaival közösen hazahoztak. Ez a mozgalom legfontosabb erőforrása. Ezzel összefüggésben hangzott el az egyik legerősebb mondata:

„Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát.”

Többször elismételte, hogy hiába próbálják őket megfélemlíteni, lejáratni, megfigyelni, lehallgatni, a MoMo nem fél és ez a fő üzenete a választópolgárok felé is: nem szabad félni, helyette szerveződni, cselekedni, dolgozni kell egy jobb, vállalkozó szellemű, modern, XXI. századi Magyarországért. Szerinte ha a közösség megmutatja, hogy nem fél, annál erősebb fegyver nincs a Fidesszel szemben. A beszéd végén arra kérte az összegyűlteket, hogy beszéljenek az ismerőseikkel az ország gondjairól, mert a kormánypropaganda elhallgatja a valós problémákat. 

„Egy évünk van. Mindent megteszünk, hogy lebontsuk a félelem rendszerét. Folytatjuk az országjárást, felmérjük a helyi és országos problémákat, és együtt adnak rájuk válaszokat. Valós konzultációt folytatunk”

- mondta, a konkrétumokra térve pedig arról beszélt: több mint 100 helyi szervezet alapjait tették le, október 15-én pedig bemutatják a kormányprogramot is. A cselekvés kis körei kifejezést többször használta, próbálta bevonni, aktivizálni a tömeget.

„Javítsuk ki az összes propagandaplakátot, a buszon, az utcán, a metrón, hagyd ott a magad nyomát” - adott muníciót a fiataloknak, akiknek maradt még energiájuk a tüntetés végére. Szenvedélyes szövegét azzal zárta, kéri a támogatóik bizalmát akkor is, ha épp nem minden úgy alakul, mint tervezték:

„Higgyetek bennünk akkor is ha hibázunk, és magatokban, mert csak veletek együtt sikerülhet. Van egy év, van remény, van választás, gyertek velünk.”