Fekete-Győr András: ”Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát”

politika
2017 május 01., 16:52
comments 686

10 ezresre duzzadt a tömeg a Hősök terén, mire a Momentum Mozgalom (MoMo) Európa-párti rendezvényének közönsége a Szabadság térről átvonult az Andrássy út végéig. A rendezvény, azaz a párt elnökségi tagjainak beszédei, szinte pontban 20 órakor kezdődtek el, miután Hajnal Tamás, a MoMo XIII. kerületi alapszervezetének alapítója - a Himnusz eléneklése után - felkonferálta párttársait. 

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alenöke beszédet mond a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén, Magyarország uniós csatlakozásának tizenharmadik évfordulóján.
photo_camera Soproni Tamás. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

Soproni Tamás elnökségi tag propaganda veszélyeire hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy dühös amiatt, hogy a kormány gyűlöletkampányokkal hergeli a társadalmat. 

„A félelemből építenek falat, hogy bezárjanak”

- mondta, és hozzátette: nem akarják, hogy 40 évnyi orosz uralom után Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin visszahozza a kommunizmus árnyait. Szerinte a magyar kormány és élén a miniszterelnök nem hű 1848 és 1956 emlékéhez, és tűrhetetlen, hogy 

  • az orosz titkosszolgálat félkatonai szervezetei gyakorlatoznak Magyarországon, 
  • virágzik az orosz propaganda, 
  • hogy állampolgárság nélküli csecsenek fenyegetnek magyar állampolgárokat, 
  • egyetemeket záratnak be moszkvai mintára, 
  • titkos szerződésekkel, atomreaktorral betonozzák be az orosz befolyást, 
  • és vegzálják a civileket. 

Soproni szerint hamis mítosz, hogy Magyarország hídország, mert valójában mindig is a híd nyugati végén álltunk. Arra kérte a megjelenteket: segítsenek egy olyan Magyarországot építeni, amely nemzeti önállóságát megőrizve hozzájárul egy erős Európa építéséhez. 

Pottyondy Edina, aki szintén tagja az elnökségnek, azzal kezdte a beszédét, hogy az ő generációjának már nem szorongást jelent a határátlépés, hanem lehetőségeket, és ezt jórészt az ország 13 éves uniós tagságának köszönheti. Uniós beruházásokat, fejlesztéseket sorolt, amik hozzájárultak Magyarország fejlődéséhez. 

„13 év alatt a Fidesz nem tanulta meg, hogyan beszéljen Brüsszellel, ehhez képest úgy beszélnek, mint a kamaszok, mint a 13 évesek. Mindig más a hibás, de a zsebpénz az persze jöhet”

- mondta, mire ütemes „börtönbe, börtönbe” rigmus volt a válasz a tömegből. 

Pottyondy Edina, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja
photo_camera Pottyondy Edina. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

Pottyondy Sopronihoz hasonlóan szenvedélyesen, nagy rössel beszélt, és azzal folytatta a szónoklatát, hogy tény: az uniónak meg kell újulnia, és nagyobb beleszólást kell engednie a közös döntésekbe, és ideje elfelejteni, meghaladni a „vén Európa” kifejezést. Ehhez viszont először itthon kell rendet rakni. Az országjárásra reflektálva azt emelte ki, rengeteg elkeseredett szülő panaszkodott nekik, hogy a gyerekeik külföldön próbálnak boldogulnak: 

„Ennél szomorúbb, gyalázatosabb kritika nem érheti egy ország vezetését.”

Pottyondy szerint azért fontos tanulni, hogy legyen milyen tudásból egy európai Magyarországot építeni. Ezen dolgoznak a Momentumban, mert nem akarják engedni, hogy egy egész generáció elvesszen. Gyertek haza, mert várunk titeket, mert ti is kellettek, gyertek haza, és indítsuk be Magyarországot" - üzent zárszóként saját generációjának. 

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke azzal kezdte beszédét: azért van itt, hogy elmondja, mit kell tenni a következő évben ahhoz, hogy változás következzen be. A cselekvés és a közösség erejéről beszélt, amikor a Momentum születésének történetét idézte fel.  

„Abban hiszünk, ellentétben Orbán Viktorral, hogy beindítani kell dolgokat, nem megállítani”

- utalt a kormány propagandakampányára. Szerinte a miniszterelnök azért akar stopot mutatni Brüsszelnek, mert az ő általa teremtett Magyarországának utolrni esélye sincs Európát, ezért inkább gáncsolni akarja.  

.Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén
photo_camera Fekete-Győr András. Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

"Orbán azért kelt félelmet, mert ő is fél. A szabad sajtótól, a szabad választásoktól és tőlünk emberektől, és a lebukástól fél"

- mondta a miniszterelnökről, és ő is felsorolta az elmúlt hónapok represszív kormányzati döntéseit, sőt felidézte a netadó ötletét, az Uber betiltását és a kormány folyamatos listázását is. Fekete-Győr szerint Orbán a szabad és gazdag Európa helyett a szegény, elnyomott Oroszország felé tekint. 

A MoMo elnöke hosszan beszélt a külföldön megszerzett tudás fontosságáról, amit társaival közösen hazahoztak. Ez a mozgalom legfontosabb erőforrása. Ezzel összefüggésben hangzott el az egyik legerősebb mondata:

„Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát.”

Többször elismételte, hogy hiába próbálják őket megfélemlíteni, lejáratni, megfigyelni, lehallgatni, a MoMo nem fél és ez a fő üzenete a választópolgárok felé is: nem szabad félni, helyette szerveződni, cselekedni, dolgozni kell egy jobb, vállalkozó szellemű, modern, XXI. századi Magyarországért. Szerinte ha a közösség megmutatja, hogy nem fél, annál erősebb fegyver nincs a Fidesszel szemben. A beszéd végén arra kérte az összegyűlteket, hogy beszéljenek az ismerőseikkel az ország gondjairól, mert a kormánypropaganda elhallgatja a valós problémákat. 

„Egy évünk van. Mindent megteszünk, hogy lebontsuk a félelem rendszerét. Folytatjuk az országjárást, felmérjük a helyi és országos problémákat, és együtt adnak rájuk válaszokat. Valós konzultációt folytatunk”

- mondta, a konkrétumokra térve pedig arról beszélt: több mint 100 helyi szervezet alapjait tették le, október 15-én pedig bemutatják a kormányprogramot is. A cselekvés kis körei kifejezést többször használta, próbálta bevonni, aktivizálni a tömeget.

„Javítsuk ki az összes propagandaplakátot, a buszon, az utcán, a metrón, hagyd ott a magad nyomát” - adott muníciót a fiataloknak, akiknek maradt még energiájuk a tüntetés végére. Szenvedélyes szövegét azzal zárta, kéri a támogatóik bizalmát akkor is, ha épp nem minden úgy alakul, mint tervezték:

„Higgyetek bennünk akkor is ha hibázunk, és magatokban, mert csak veletek együtt sikerülhet. Van egy év, van remény, van választás, gyertek velünk.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.