Rendőrök lángoltak Párizs utcáin

Komolyabb incidens történt a francia főváros utcáin hétfő este szokásos május 1-jei felvonulása hután. Franciaországban kézzel tapintható a feszültség a vasárnapi parlamenti választások előtt, miután az első fordulóból Emmanuel Macron centrista és Marine Le Pen radikális jelöltek jutottak be a második körbe. Sokan arra használták ki az alkalmat, hogy tiltakozzanak Marine Le Pen lehetséges elnöksége ellen.

Hat rendőr megsérült, egyikük harmadfokú égési sérüléseket szenvedett azok után, hogy a felvonulás végén nagyjából 150 maszkot viselő huligán a hatóságokra támadt. Molotov-koktélokat, köveket, üvegeket és botokat dobáltak a rendőrökre, alaposan elcsúfítva ezzel a szakszervezeti ünnepet és vonulást, amin több mint 140 ezer ember vett részt. A rendőrök könnygázzal válaszoltak a vandálok támadására. 

A szakszervezeti erők között is volt feszültség, már a szokásos felvonulás előtt is, nincs egyetértés ugyanis abban, hogy hagyományos baloldali jelölt híjján miként cselekedjenek majd az urnáknál: ne vagy érvénytelenül szavazzanak, esetleg orrbefogva odategyék az ikszet Macron neve mellé. A hagyományosan nagyon baloldali érzelmű szakszervezetek csalódottak, amiért Jean-Luc Mélenchonnak nem sikerült bejutnia a második fordulóba. (Guardian)